Yazılarımız

Veri Akademi

SQL ÖĞRENMEK

SQL, yapılandırılmış sorgu dili anlamına gelen bir veri tabanı yönetim sistemidir. Çoğu kişi tarafından birçok yanlış algıya sebep olabiliyor. Örneğin veri tabanı konusunu SQL’den ibaret sanan ya da SQL’ün bir programlama dili olduğunu düşünen çok fazla insana rastlayabilirsiniz. Bu noktada SQL öğrenmek öncelikle bu sorunlar olmak üzere birçok veri tabanı sorununuzu ortadan kaldıracaktır.

Karar verdikten sonra SQL öğrenmek için yapmanız gereken ilk eylemler veri tabanı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Unutmamak gerekir ki veri tabanı hakkında bilginiz olmadan SQL ile yapabileceğiniz pekte bir şey yoktur. Daha sonrasında SQL’e giriş ve temel bilgiler ile başladığınız dersleriniz SQL komutları ile devam eder. Böylelikle belli başlı cümle yapıları ve komutlar kullanarak veri tabanı üzerinde veri girişi, veri düzenleme ve veri yönetimi yapabilmeniz mümkün olur.

SQL Server Dersleri

SQL Server dersleri ile boyutu önemli olmaksızın bir veri tabanı sistemi kurabilecek potansiyele gelebilirsiniz. Küçük ya da orta ölçekli şirketlerin kısmen, büyük ölçekli şirketlerinse kesinlikle ihtiyacı olan veri tabanlarını yönetmek için eğitim almanız şarttır. SQL Server eğitiminize evde kendi kendinize başlama imkânınız vardır. En basit veri tabanı örneğine Microsoft tarafından sunulan Access ile ulaşabilirsiniz.

Evinizde veri tabanları oluşturarak bunların içine tablolar oluşturmayı deneyebilirsiniz. SQL Server dersleri için bir temel oluşturmanız böylelikle mümkün olabilir. Daha sonra SQL komutları ile daha iyi bir SQL Server yönetimini başarabilirsiniz. Temel anlamda SQL Server dersleri şu şekilde ilerler.

  • SQL Server Kurulumu ve Konfigürasyonu

  • Veri Tabanı Yönetimi

  • Veri Tabanı Dosyalarının Yönetimi

  • Disaster Recovery (Veri Tabanını Kurtarma)

  • SQL Server Güvenliği

  • SQL Rol Yönetimi

  • SQL Monitoring (Server İzleme)

  • Data Transfer (Veri Transferi)

  • Veri Tabanı Bakımı

  • SQL Server İleri Derece Yönetim Araçları

  • Yönetim Görevlerinin Otomatize Edilmesi

  • SQL Server Replication

  • SQL Server High Availability (Yüksek Verim)

SQL Eğitimi


SQL Eğitimi

SQL eğitimi konusunda, alanında uzman bir kurs ya da kursiyerden bilgi almanız oldukça önemlidir. SQL öğrenmek için çalışmalara başladığınız zaman dikkatinizi buraya vermeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü gerçekten sınırları olmayan bir eğitimin içine adım atmış olacaksınız. SQL eğitimi konusunda kendinizi tek bir noktada sınırlandırmamanız gerekiyor. Ki alacağınız kurs ya da eğitim bu konuda size yeterli düzeyde ön bilgiyi sunacaktır.

En basit örnekle SQL öğreniyorum demeden önce yapmanız gereken birçok araştırma olacak. T-SQL dersleri ile veri tabanı üzerinde değiştirmek ya da düzenlemek istediğiniz bilgileri belirtebilmeniz için ihtiyacınız olan yazılım dilini öğreneceksiniz. Sadece kendi içerisinde DDL, DCL ve DML olarak 3 ana gruba ayrılan T-SQL ile veri sorgularına ulaşabilir, veri tabanınızı yönetebilir, güncelleme yapabilir hatta tüm ayrıntılarıyla ilişkisel veri tabanı sisteminizi kontrol edebilirsiniz.

PL-SQL dersleri sayesinde veri tabanını daha işlevsel bir biçimde kontrol etmeniz mümkün olacak. Örneğin standart SQL komutları haricinde programlama ve akış konusunda yapacağınız düzenlemeler için PL-SQL büyük önem arz edecek. Yani SQL öğreniyorum derken aslında tüm bu alt grupları ad öğrenmiş olacaksınız.

SQL Komutları


SQL Komutları

SQL Komutları aslında işin başlangıç seviyesidir diyebiliriz. Çünkü tüm veri tabanı sorgularını bu komutlar yordamıyla yapacağız. İlk etapta öğreneceğiniz belli başlı komutlarla veri tabanı yönetiminde kısıtlı bir kontrol sağlayabilirsiniz. İleri düzey bir veri tabanı yönetimi için fazlasıyla pratik yaparak veri tabanı konusunda ki eğitiminizi pekiştirmelisiniz.

Başlıca SQL komutlarını ve hangi işlevler için kullanıldıklarını şöyle sıralayabiliriz.


  • SELECT, işlenecek veriyi okumaktır. Seçim yaptığımız veri kaynağını bu şekilde belirtiriz.

  • IN, içinde anlamını SQL komutları arasında da devam ettirir. Görmek istediğimiz veriler için kullanılır.

  • DISTINCT, veri tabanının içinde yer alan bir tabloda aynı isimden birden fazla yer alabilir. Bu komut ile tek sefer yazılmasını sağlayabilirsiniz.

  • NOT IN, veri tabanında istemediğimiz bilgilere IN komutunun zıttı ile ulaşırız.

  • BETWEEN, yine arasında anlamındadır. Örneğin alfabenin b-m harfleri arasındaki öğrencilerin notlarını bu komut ile alabiliriz.

  • ANY, belirlediğiniz bir detayın dışında yer alan herhangi birini veri tabanında bulabilmek için kullanırız.

  • ALL, veri tabanında da hepsi anlamına geliyor. Tüm verileri seçmemize yarıyor.

  • UNION, örneğin iki ayrı veri tabanı işlemini yaptık ve SELECT komutuyla okuduk. Bunların tek tabloda yer almasını istiyoruz. O halde işimize yarayacak SQL komutu UNION oluyor.

SQL Kursu

SQL öğrenmek için birçok yol izleyebilirsiniz. Örneğin bir SQL kursu ile bunu belirli derslere giderek öğrenmeniz mümkündür. Ya da bir internet sitesinden makaleler okuyarak, e-kitaplardan bilgi sahibi olarak SQL öğrenebilirsiniz. Videolu anlatımlar, deneme yanılma yöntemleriyle kendinizi pekiştirebilirsiniz.

Eğer tercihinizi SQL kursu ile eğitim almaktan yana kullanırsanız sizin için en etkili eğitim şekli pratik yapmak olacaktır. Kursta öğrendiklerinizi mutlaka pratiğe dökmelisiniz. Bu noktada SQL ders notları sizin için büyük bir önem taşıyacak. SQL öğrenmek için verdiğiniz emeklerin sonucunu bir veri tabanı yönetiminde aktif rol oynadığınızda almış olacaksınız.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ