Yazılarımız

Veri Akademi

JAVA PROGRAMLAMA

Java, açık kodlu, nesneye yönelimli, platformdan bağımsız, yüksek verime ve seviyeye sahip, çok fonksiyonlu ve adım adım işlenen yani yorumlanan bir programlama dilidir.

C ve C++ programlama dillerinden birçok sözdizimi türetilmiştir. Fakat bu diller daha basit nesne modelleme ve daha düşük seviyeye sahip oldukları için Java bu konuda bir adım öne çıkmaktadır.


Java Programlama Nedir?

Java ile programlama sonucunda oluşturulan uygulamalar herhangi bir bilgisayar mimarisine bağlı olmadıkları için, Java Virtual Machine (JVM) bulunan her yerde çalışabilen bir sınıf dosyası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağımsız özelliği ve tekbiçim kütüphane desteği olması Java’yı C ve C++’tan ayıran en önemli özelliklerdendir. Bu sayede güvenli yazılım geliştirme ve işletme ortamı sağlanabilmektedir.

Bir önceki paragrafta bahsedilen artı özelliğinden dolayı özellikle kurumsal alanda ve mobil aygıtlarda son derece popüler bir yapıya sahip Java masaüstü uygulamalar için de yaygın kullanıma sahip olmaya başlamıştır.

Java web programlama ve java socket programlama konularında da yüksek deneyim ve güvenlik sağlayan Java günümüzde halen gücünü ve etkisini hissettirmeye ve etkiyi korumaya devam etmektedir. Öyle ki günümüz programlama dünyasında Java ile web programlama konusunda kendisini yetiştirmiş birisi için artık farklı dillere yönelmeye gerek bile duyulmayabilir.

Java Programlama

Java Programlama Dersleri

Java ile ilgili olarak böyle bir genel giriş yaptıktan sonra isterseniz Java programlama için gerekli programlar nelerdir, Java programları nasıl çalıştırılır ve bazı temel kavramlara kısaca göz atalım. İsterseniz öncelikle bize hangi programlar gerekiyor kısmından başlayalım.

Java programlama için bilgisayarımızda Java Derleyicisi (Compiler) ve Java Sanal Makinesi (JVM) olması gerekiyor. Burada bahsi geçen JVM, interpreter ve yorumlayıcı olarak da geçmektedir. Görevi, programımızın run-time’da yani çalışma zamanında yorumlanarak çalıştırılmasıdır. Bu iki aracın indirilmesi için Java ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İndirme sayfasına gittiğiniz zaman Java SE kısmından, Java SE Development Kit’i (JDK – Java Development Kit) indirmeniz gerekiyor. Bunun için Oracle web sayfasına gidip ‘Java Development Kit’ diye arama yapınca karşımıza yükleme sayfası gelecektir.

İlgili bağlantıya tıklayınca Resim 1’deki görüntü gelecektir.

Java Programlama

Resim 1. Java Development Kit (JDK) Kurulum Aşamaları

Bilgisayarımızda hangi işletim sistemi varsa ona uygun uygulamayı indirebiliriz. Bilgisayarımızda 64 bit Windows işletim sistemi olduğu için kırmızıyla belirtilen programı indirdik. Dosyayı indirdikten sonra çalıştırıyoruz. Programı çalıştırınca karşımıza Resim 2’deki gibi bir görüntü gelmektedir.

Java Programlama

Resim 2. Java Development Kit (JDK) Kurulum Aşamaları

Bu aşamayı ‘Next’ diyerek ilerliyoruz.

Java Programlama

Resim 3. Java Development Kit (JDK) Kurulum Aşamaları

Bu aşamada isteğe bağlı olarak değiştirilebilir kısımlar bulunmaktadır, fakat biz herhangi bir değişiklik yapmadan varsayılan olarak ilerliyoruz.

Java Programlama

Resim 4. Java Development Kit (JDK) Kurulum Aşamaları

Resim 4’te JDK’nın nereye yükleneceği sorulmaktadır. Burayı da varsayılan olarak bırakıyoruz ve ‘Next’ ile ilerliyoruz.

Java Programlama

Resim 5. Java Development Kit (JDK) Kurulum Aşamaları

Artık Java Development Kit (JDK) kurulmuş oldu. JDK kurulumundan sonra yapmamız gereken şey Java araçlarını kullanırken her defasında bulundukları adresleri belirtmeden kullanmayı sağlamak olacaktır. Bunun için kurulan JDK’nın bulunduğu bin klasörünü sistem yoluna tanıtmak gerekmektedir. Bu sayede Java programlama örnekleri yaparken Java bin klasörü yolunu her defasında yazmamış oluruz. Peki bu işlem nasıl yapılır?

Bu işlemi yapabilmek için öncelikle ‘Denetim Masası’nı açıyoruz. Denetim Masası’ndan ‘Sistem’i açıyoruz. Resim 6’daki resimde ilgili görüntü verilmiştir.

Java Programlama

Resim 6. Sistem Özellikleri

Açılan pencerede yer alan ‘PATH’ tıklanır ve Resim 7’de gösterilen ‘Düzenle’ butonuna tıklanır. Yeni açılan pencereye JDK bin klasörünün yolunu kopyalayıp ‘Tamam’ diyoruz ve böylece sisteme JDK bin klasör yolunu kopyalamış oluruz.

Java Programlama

Resim 7. Ortam Değişkenleri

Resim 8’de bin klasör yolunun (C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_45\bin) eklenmesi gösterilmektedir.

Java Programlama

Resim 8. Bin Klasörü Yolu Değiştirme

‘Tamam’ butonuna tıkladıktan sonra açılmış olan diğer sayfalarda da tamam diyerek işlem sonlandırılmış olur.

Program kurulum aşaması tamamlandığına göre bazı temel kavramlardan da bahsedip Java eğitimi kısmını tamamlayalım. Aşağıda Java ile ilgili kavramlar kısaca açıklanmıştır.

  • Anında Derleme: Java, ‘Just-in Compile (JIT)’ ile anında derleme işlemi yapmaktadır. Burada yapılan işlem bytecodu’un sanal makine tarafından anlaşılabilecek hale dönüştürülmesi olarak tarif edilebilir. Böylelikle programlarda önemli ölçüde verim elde edilmeye başlanmıştır.

  • Java API: Java yazılımları için gerekli olan yazılım kütüphaneleridir. Bu kütüphaneler ile kullanıcılar disk, ağ, veri tabanı, grafik ve güvenlik gibi birçok konuya erişim sağlamaktadırlar.

  • Atık Veri Toplayıcı: Atık veri toplayıcısı adını Java ile duyuran bir kavramdır. Ne anlama geldiğini açıklayacak olursak, yazılım uygulamalarında işaretçi yardımıyla dinamik olarak ayrılan belleklerin kullanımının sonlanması ile sisteme bildirilmesini ve ‘delete, free’ gibi özel komutlarla imha edilmesini ifade eder. Aksi takdirde bellek sızıntısı anlamına gelen ‘Memory Leak’ oluşur ve zaman içerisinde bu durum uygulamada ve işletim sisteminde beklenmeyen durumlara yol açabilir. Bundan dolayı bellekte ayrılan yerle işimiz bitince ilgili alanın kullanımdan düşürülmesi gerekmektedir.

  • Jar: İngilizce ‘Java Archive’in kısaltılmasından oluşan jar, Java’ya özgü sıkıştırma formatıdır diyebiliriz. Bu sayede derlenen Java kodları ile oluşturulan uygulamanın bir paket haline getirilmesi sağlanır ve taşıma işleminde kolaylıklar sağlar.

  • AWT ve Swing: AWT, işletim sisteminin grafik yapılarına erişen temel grafik ara yüz oluşturma kütüphanesidir. Zamanla yetersiz hale gelen AWT yerine swing kullanılmaya başlanmıştır. Swing AWT’ye göre daha gelişmiş ve geniş bir kütüphaneye sahiptir.

  • SWT: Swing’e alternatif olarak üretilen SWT’nin en önemli farkı o an üzerinde bulunduğu işletim sisteminin grafik kütüphanesini ve komutlarını kullanmaktadır. Bu sayede SWT genel olarak daha hızlı ve işletim sistemlerine uygun olarak çalışma imkanı sunabilmektedir.

Java Programlama Örnekleri

Java programlama ile ilgili olarak verdiğimiz bu genel bilgilerden sonra artık bir örnek uygulama yapabiliriz. Böylelikle anlatılan konular biraz daha pekişecektir. Tabi ki Java programlama dili bir örnekle anlaşılacak ve kavranacak bir yapıda olmadığı için özellikle internette yer alan Java programlama ve Java görsel programlama konularında yer alan kaynaklara çokça başvurmak gerekecektir.

Örnek uygulamaya başlamak için öncelikle uygulamamızı nereye kaydedeceğimizi belirliyoruz. Bu örnek için D klasöründe ‘Java Uygulamaları’ adında bir klasör oluşturalım. Daha sonra uygulamamızı yazmak için ‘Not Defteri’ni açalım. Ve Resim 9’da yer alan kodları yazalım.

Java Programlama

Resim 9. Java Uygulama Kodları

Yazmış olduğunuz kodu kısaca açıklayalım. Kaynak kodumuzda ‘MerhabaDunya’ isimli bir sınıf oluşturduk ve bu sınıf içerisinde kullandığımız ‘main’ fonksiyonu içinde ekrana yazdırma komutuyla (System.out.println) ekrana ‘Merhaba Dünya!’ yazdırılmasını sağladık. Şimdi bu dosyayı ‘merhabadunya.java’ olarak kaydedelim. Dikkat ederseniz Resim 9’da üst kısımda ‘merhabadunya.java’ yazmaktadır.

Şimdi geldi yazmış olduğumuz bu kodu derleme aşamasına.

Windows konsol ekranına gelip D klasöründe bulunan ve uygulamaları açmak için açmış olduğumuz ‘Java Uygulamaları’ klasörüne geçelim. ‘javac’ komutunu kullanarak uygulamayı çalıştıralım. (Bu aşamada Windows komut sisteminde klasörler arasında geçişlerin bilindiği varsayılmaktadır)

Bu komutla MerhabaDunya.class dosyası oluşacaktır. Devam edersek oluşturulan bu class dosyasının çalışması için yine bin klasörü içerisinde bulunan ‘java’ komutu ile uygulamayı çalıştırabiliriz.

Java Programlama

Resim 10. Örnek Java Uygulaması

Resim 10’da örnek Java uygulamamızın ekran görüntüsü yer almaktadır. Görüldüğü gibi Java’da kod yazmak sanıldığı kadar da zor değildir. Fakat Java**’da kendinizi geliştirmeniz için biraz daha fazla çaba göstermeniz gerekecektir.

Java Eğitimi

Günümüzde teknolojik araştırma ve olanakların gün geçtikçe artması bize her geçen gün bilgimizi tazelememiz gerektiğini söylemektedir. Bundan dolayı var olan bilgimizi her zaman bir adım öne taşımak gerekmektedir. Java programlama konusunda hazırlanan bu yazıyla Java konusunda farkındalık oluşturma ve bahsedilen programlama diline giriş yapmanın ne kadar kolay olduğu gösterilmiştir.

Java öyle gelişmiş bir dildir ki birçok alanda kullanılmaktadır. Java ile masaüstü uygulamaları, internet üzerinde kullanılabilen uygulamalar gibi birçok uygulama çeşidi yapılabilmektedir. Siz de masaüstü programlama ve web programlama dilleri ile ilgili olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız çokça araştırma yapmalısınız ve farklı türde uygulamalar geliştirmeye çalışmalısınız.

Yazılım dünyasında söz sahibi olmak istiyorsanız Java Eğitimi ile programlama konusunda kendinizi geliştirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Çünkü Java programlama teknik açından ve bilgi açısından yüksek deneyim gerektiren bir yapıya sahiptir. Öyle olunca da bu programlama diline hakim olmak yazılımcı olma noktasında birçok aşamayı kolayca geçmenize yardımcı olacaktır.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ