Yazılarımız

Veri Akademi

ANDROİD PROGRAMLAMA

Teknoloji dünyasında devam eden gelişmeler bizlere her gün farklı yenilikler sunuyor. Bu değişimler genel itibari ile insan yaşamında yer alan ihtiyaçlar doğrultusunda devam etmekle birlikte çeşitli araştırmalar sonucunda da ortaya çıkmaktadır.

Veri Akademi olarak; yazılım ve programlama alanındaki gelişmelere ek olarak güncel teknolojileri sürekli takip etmekte, yazılım geliştirme proje ve eğitim destekleri vermekteyiz.

Android Programlama Giriş

Son yılların popülerliği yüksek olan teknolojik ürünü hiç şüphe yok ki akıllı telefonlardır. Bu yazımızda günlük yaşamın vazgeçilmez cihazı akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemlerinden biri olan “Android işletim sisteminde uygulama geliştirme için neler gereklidir?” sorusuna cevap arayacağız.

Android Programlama Dilleri

İnsanlara, kullandıkları akıllı telefonlara program veya uygulama yazmak isteyip istemedikleri sorulsa muhtemelen çoğu insan böyle bir soruya evet cevabını verecektir. Çünkü özellikle dokunmatik ekran teknolojisi insanlarda farklı bir merak ve heyecan uyandırmış durumda. Fakat akıllı telefon uygulaması geliştirmek için programlama da belli bir altyapıya sahip olmak gerekir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Genel olarak hangi dillerin kullanıldığına hep beraber bakalım.

Akıllı telefon uygulamaları, programlama ile uğraşan çoğu kişinin duyduğu ya da bildiği C++, Android programlama ve C# Android programlama ile de yazılabilmesine karşın genel itibariyle Java ağırlıklı bir yazım bulunmaktadır.

Android programlama dilleri ürün farklılıklarına göre de değişebilmektedir. Örneğin; Android’de uygulama geliştirmek için Java bilmek ön koşul iken, iPhone uygulama geliştirmeye başlamak için Objective-C bilmekte fayda var. iOS’un yeni geliştirme dili Swift ile daha kolay ve hızlı uygulama geliştirebilmek mümkün.

Akıllı telefonlar için daha önceden uygulama geliştiren kimseler Android platformunda uygulama geliştirmenin iOS’tan daha kolay olduğu görüşüne sahipler.

Bu aşamada Android programlamayla ilgili olarak genel bir bilgiyi de paylaşmak yerinde olacaktır. Eğer Android işletim sisteminde uygulama geliştirme düşüncesine sahipseniz, özellikle Java, Json ve XML konularında kendinizi geliştirmeniz ileriki aşamalarda faydalı olacaktır.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Android Uygulama Geliştirme Araçları

  • Java SDK
  • Eclipse
  • Android SDK

Android Programlama Programı

Android uygulama geliştirebilmek için gerekli olan programlardan biri de Android Studio programıdır. Tabi ki Eclipse ve Motodev gibi farklı bir geliştirme ortamları da bulunmaktadır. Fakat yaygın olarak kullanılan program günümüz itibariyle Android Studio’dur.

Android uygulamaları Windows, Linux ve MacOSX gibi işletim sistemlerinde geliştirmek mümkündür. MacOSX’te durum biraz farklıdır. Çünkü iOS için geliştirme yapabilmek için bir tane Mac bilgisayarınız ve bir iPhone telefonunuz olmalıdır.

Android Yazılım Geliştirme

Android yazılım geliştirme işlemi çok aşamalı bir sistemdir. Bunun için planlı bir çalışmayla çeşitli programları kullanmanız gerekiyor. Ancak temel şartı Java ve C# bilgisinden geçmektedir. Bildiğiniz gibi Java çekirdek kodlarıyla oluşturulmuş olan Android sisteminde çalışacak olan uygulamaların Java ile yazılması gerekmektedir.

Bunun dışında hazır şablonlar ve kodlar içeren bir takım Android yazılım geliştirme programları vardır. Bu programlar sayesinde Android geliştirme konusunda daha pratik çözümlere ulaşabilirsiniz.

Ancak bu programlar hazır olduğu için herkes tarafından kullanılır ve hiçbir derleme size ait olmadığı için özgün ve yaratıcı uygulamalar yapma şansınız yoktur. Bir nevi aynı mobilyalarla bir odayı dekore etmek gibi düşünebiliriz. Android program geliştirme konusu çok daha kapsamlı ve emek isteyen bir konudur.

Android Programlama Dersleri

Android programlama eğitimi için yavaş yavaş giriş yapalım. İsterseniz öncelikle Android Studio programının kurulumundan başlayalım.

Program kurulumunda ilk aşama olarak arama motorlarında “Android Studio” diye arama yaptırınca ilgili linkten program indirme kısmına erişebilirsiniz. İndirme alanının ekran görüntüsü Resim 1’de gözükmektedir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 1. Android Studio Kurulum Aşamaları

Bu görüntüde yer alan “Download Android Studio for Windows” butonuna tıklayınca gelen şartları kabul edip programı indiriyoruz. Resim 2’deki ekran görüntüsünde bu durum gösterilmiştir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 2. Android Studio Kurulum Aşamaları

Dosyayı indirdikten sonra yüklenen uygulamayı çalıştırıyoruz. Yükleme işlemi bitince karşımıza Resim 3’teki gibi bir ekran gelecektir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 3. Android Studio Kurulum Aşamaları

‘Next’ butonuna tıklayıp ilerliyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 4. Android Studio Kurulum Aşamaları

Eğer karşınıza Resim 4’teki gibi bir ekran gelirse bilgisayarınızda Java Development Kit’in (JDK) 7 veya üstü versiyonu yoktur demektir. Bu adımı atlayabilmek için JDK 7 veya üstü versiyonu yüklemeniz gerekmektedir. Bu aşamada JDK kurulumundan bahsedilmeyecektir.

Ve bilgisayarınızda Java Development Kit 7 veya üstü versiyonunun yüklü olduğu varsayılarak anlatıma devam edilecektir. Resim 4’te ’Next’ butonuna tıkladığınız zaman karşınıza alttaki ekran gelecektir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 5. Android Studio Kurulum Aşamaları

Bu aşamada yüklenecek program bileşenleri gösterilmektedir. Resimde görüldüğü gibi ‘Android Studio’ seçeneği kaldırılamaz durumda, diğer seçenekler ise seçilebilir bir haldedir. Biz bütün seçenekleri seçip ‘Next’ diyerek geçiyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 6’da ‘I Agree’ butonuna tıklıyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 7. Android Studio Kurulum Aşamaları

Resim 7’de yükleme yapılacak iki ayrı bileşen gösterilmektedir. Birincisi ‘Android Studio’dur ve kurulumu için 500MB yer ihtiyacı olduğunu göstermedir. İkincisi ise ‘Android SDK’dır ve onun kurulumu için ise en az 3.2GB boş alan olması gerektiği gösterilmektedir. Şu an için herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yok. ‘Next’ deyip bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 8. Android Studio Kurulum Aşamaları

Resim 8’de Android emülatörün ne kadarlık RAM kullacağını belirtiyoruz. Varsayılan olan 512MB işaretli halde bırakıp ‘Next’ diyoruz ve aşamayı da geçiyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 9. Android Studio Kurulum Aşamaları

Geldik son aşamaya, artık ‘Install’ butonuna tıklayıp Android Studio kurulum işlemini sonlandırabiliriz.

Android Programlama Örnekleri

Şimdi gelelim örnek uygulamamızı yapmaya. Öncelikle yeni bir Android proje oluşturuyoruz. Ve ilk uygulamamız için geçerli özellikleri seçiyoruz. Aşağıdaki resimleri sırasıyla takip ederek siz de bir uygulama oluşturabilirsiniz.

Öncelikle ‘Android Studio’ programını açıp ‘New Project’ diyoruz ve uygulama adını yazıyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 10. Android Studio Uygulama Aşamaları

Bir sonraki aşamada uygulamamızın nerede çalışacağını seçiyoruz. Bu seçenek Resim 13’te gösterilmektedir.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 11. Android Studio Uygulama Aşamaları

Bir sonraki aşamada ‘Blank Activity’ seçeneğini seçip ilerliyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 12. Android Studio Uygulama Aşamaları

Yeni adımda yeni bir ‘Activity’ oluşturup ‘Finish’ butonuna tıklıyoruz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 13. Android Studio Uygulama Aşamaları

Kod kısmını aşağıdaki resim görmekteyiz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 14. Android Studio Uygulama Aşamaları

Şimdi geldik uygulamamızı derlemeye… Bunun için ‘Android Virtual Drive (AVD)’ oluşturuyoruz ve uygulamayı çalıştırıyoruz. Basitçe yaptığımız uygulamanın çalışır halini Resim 17’da görmekteyiz.

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 15. Android Studio Uygulama Aşamaları

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 16. Android Studio Uygulama Aşamaları

Android Programlama Uygulama Geliştirme

Resim 17. Android Studio Uygulama Aşamaları

Android Programlama

Yazımız Android programlama başlangıç seviyesindekiler için hazırlanmıştır. Sıfırdan Android programlama için adım adım yapmanızı tavsiye ettiğimiz bu aşamalarla birlikte Android uygulama geliştirmeye kısa bir giriş yapmış oldunuz.

Android programlama dünyasında ilerlemek için Android programlama pdf araştırması yapıp daha da üst seviyelere çıkabilirsiniz. Böylelikle geniş kitlelere hitap eden uygulamalar geliştirebilmeniz mümkün olacaktır.

Android programlama eğitimi da kendinizi geliştirebileceğiniz bir başka yöntemdir. Fakat bunun için biraz fazla araştırma yapmak gerekecektir. Alacağınız Android programlama eğitimi ile akıllı telefon uygulamaları geliştirmede bir adım önde olacaksınız.

Alacağınız eğitimle birlikte geliştirdiğiniz uygulamalarla ileriye dönük gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz. Böylelikle Android programlama dünyasında emin adımlarla ilerleyerek kendini tarzını yansıtan uygulamalar geliştirebilirsiniz. Bu da teknoloji dünyasında sizin de var olduğunuzu herkese gösterecektir.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ