Yazılarımız

Veri Akademi

MASAÜSTÜ SANALLAŞTIRMA

Bilgisayarlarınızın masaüstünde yer alan öğelere ve uygulamalara farklı yerlerde ve zamanlarda erişmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda masaüstü sanallaştırma kullanmak iyi bir çözüm olacaktır. Masa üstü sanallaştırma sadece PC’ler için değil, tablet, akıllı telefon ve laptop gibi her türlü ürüne uygulanabilir.

Masaüstü Sanallaştırma Nedir

 Masaüstü Sanallaştırma Ne İşe Yarar?

  • Bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemi, yüklü olan uygulamalar, kayıtlı veriler, farklı bir ortama taşınır. Böylece yönetim merkezi ortak noktaya taşınmış olur, veriler her zamankinden daha güvenli olarak saklanabilir.

  • Bazı şirketlerin ağları o kadar geniştir ki, yüz binlerce dosyanın güncellemesi uzun zaman ve uğraş gerektirir. Desktop sanallaştırma sayesinde tek noktadan ve bir seferde sistemin güncellemesini sağlayabilirsiniz. Masaüstü sanallaştırma ile kendinizi sabit bir bilgisayara hapsetmek zorunda da kalmazsınız.

Masaüstü Sanallaştırmanın Yararları Nelerdir?

  1. Büyük şirketlerin IT altyapısı iyi olmalıdır, bu da büyük bir masraf gerektirir. Masa üstü sanallaştırma sayesinde IT (BT) masrafları büyük ölçüde düşmeye başlar. Sunucu sayınız ne kadar fazla ise kullandığınız diğer donanımların ve çalışanların sayısı da aynı oranda artmaktadır. Desktop sanallaştırma ile birlikte tek ve güçlü bir sunucuya sahip olarak, enerji, soğutma gibi sorunlardan kurtularak masrafları minimuma indirebilirsiniz.

  2. İş verimi artar. Donanım ne kadar fazla ise çıkardığı sorunda o kadar fazladır. Masaüstü sanallaştırma ile birlikte verileriniz tek ve güçlü bir sunucuda barındığı için işinizin kesintiye uğrama ihtimali daha düşük olacaktır. Sisteminize bakım yapmak zorunda olduğunuzda saatler, günlerce sisteme erişim sağlanmazsa işleriniz yarım kalır. Masa üstü sanallaştırmanın en büyük faydası kesintisiz iletişimdir.

  3. Güvenilirlik artar. Yönetimin tek merkezden yapılması her zaman daha güvenlidir. Veriler kayboldu mu, başka birinin eline geçti mi gibi sorunlar ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca kullanıcılarınız ofiste olmasa dahi dışarıdan tablet, dizüstü bilgisayar, PC gibi donanımlar vasıtası ile sisteme erişim sağlayarak işlerini tamamlama şansları olur.

Masaüstü Sanallaştırma Nasıl Yapılır?


Masaüstü Sanallaştırma

Masaüstü sanallaştırma yapmak için harici bir programa ihtiyacınız olacak. Sanallaştırma için en çok kullanılan program VMware Workstation olarak bilinmektedir. VMware, sanallaştırma konusunda oldukça profesyoneldir. Ücretsiz sanallaştırma için VirtualBox programını deneyebilirsiniz.

VirtualBox programını bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Kurulum esnasında sizden ne kadar Ram kullanacağınızı, sanallaştırma için ne kadar alana ihtiyacınız olduğunu soracak. Sisteminizdeki donanıma göre gerekli ayarları yapmalısınız. Sanal ram ve sanal sabit disk oluşturarak sanal makinemizi hazır hale getiriyoruz. Gerekli ayarlar bittikten sonra imajını aldığınız, yedeklediğiniz veya sıfır işletim sistemini sanal makinenize kurarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Uygulama Sanallaştırma


Masaüstü Sanallaştırma

Uygulama sanallaştırmanın 2 türü vardır. Publishing ve Streaming olarak yapılan uygulama sanallaştırma yöntemleri ihtiyaca göre belirlenirler. Kullandığınız bilgisayarın donanımı yeterli değilse farklı sanallaştırma yöntemi kullanmanız gerekebilir.

Publishing yöntemi nedir? Burada uygulama kullanıcının karşısına sadece bir ara yüz olarak gelir. Uygulama aslında farklı bir sunucudadır, siz sadece uygulamayı görür ve kullanırsınız. Bilgisayarınızdaki donanımın hiçbir önemi yoktur. Uygulamanın yük olduğu sunucunun donanımlarını kullandığı için performansınızı etkilemez.

Streaming yöntemi nedir? Bu uygulama sanallaştırma yönteminde programlar önceden paket hale getirilmiştir. Uygulamaların yüklü olduğu yer önceden belirlenen Sandbox isimli sanal bir işletim sistemidir. Kullanıcının bilgisayarında herhangi bir konfigürasyon ve kayıt defteri kaydına gerek kalmaz. Yalnız, buradaki uygulamalar kullanıcının bilgisayarındaki performansa bağlı olarak değişiklik gösterir.

Streaming yöntemindeki amaç; benzer iki programın aynı bilgisayardan kullanılmasını sağlamaktır. Mesela; Office 2007-2010 sürümlerini aynı bilgisayara yükleyemezsiniz, bu durumda birini sanal bir işletim sistemine yüklemeniz gerekmektedir.

Sanallaştırma artık sadece sunucu ve masa üstü için geçerli değil, uygulama sanallaştırma da bir o kadar yaygınlaşmaya başladı. Özellikle şirketlerin kullandığı özel yazılımlar sanallaştırılmaya başlandı. ERP, Java, CRM, E-Mailler, veri tabanı gibi şirketler için büyük önem taşıyan bu programlar da artık şirketler tarafından sanallaştırılıyorlar.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ