Yazılarımız

Veri Akademi

JAVA PROJELERİ

Java Sun Micro Systems çalışanlarından James Gosling’in geliştirmeye başladığı açık kaynak kodlu bir yazılım dilidir. Java’nın temel özellikleri arasında nesneye yönelik zeminden bağımsız, yüksek verimli ve çok işlevli, adım adım işlenebilen ve geliştirilmeye açık bir dil olduğu söylenebilir.

Sürekli isimleri Java ile birlikte anılan C ve C++ ele alındığında aslında yeterli bir kıyaslamanın mümkün olmadığını görebilirsiniz. Çünkü C ve C++ kullanışlı ve basit uygulama etkenlerinin yanı sıra Java’ya oranla daha az işlevsel olarak gözlemlenmektedir.

Tek biçimden oluşan kütüphane desteği Java’yı adeta altın bir çağa taşıyarak C ve C++ dillerinin önüne geçmesini sağlamıştır. Bir bilgisayar mimarisi oluşturmasına olanak veren özellikleriyle Java günümüzde bilgisayar sektörüyle ilgili tüm alanlarda rastlanabilir bir yazılım dili haline gelmiştir.

Java Proje

Java projeleri Eclipse ismi verilen bir yazılım ile geliştirilir. Aslında Eclipse dışında kullanılabilir yazılımlar olsa da geliştiricilerin tercihi genelde bu yönde olur.

Eclipse, açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirme aracıdır. Tümleşik geliştirme ortamı olarak lanse edilen IDE tanımlı bu yazılım sayesinde Java projelerinin yanı sıra C, Phyton gibi dillerin de geliştirilmesinde kullanılır.

Bir Java projesi geliştirmek için Eclipse üzerinden File-New-Project seçenekleri seçilmelidir. Bu sayede Java projesini açmış oluruz. Projemizi oluşturduğumuzda karşımıza ne tür bir proje yapacağımızı seçmemiz gereken bir pencere çıkacaktır. Buradan çalışmamızı tanımlayan bir seçenekle Java projemizi geliştirebiliriz.

Bu seçim ekranından genel, Javascript, eklenti geliştirme, dinamik ya da statik web projesi gibi birçok türü seçerek geliştirmeye başlayabiliriz.

Java Projeleri

Java Uygulama Geliştirme

Java uygulama geliştirme konusu aslında sizin programlama konusunda sahip olduğunuz bilgiyle ilişkilidir. Nesne tabanlı bir programlama dili olan Java için yeni projeler üretebilmek için nesne tabanlı programlama konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Java’nın söz dizinlerini bilerek geniş API yani Application Programming Interface arşivine hakim olmanız işinizi son derece kolaylaştıracaktır.

Eğer daha önce C ya da C++ gibi program dilleriyle projeler hazırladıysanız işiniz daha kolay diyebiliriz. Çünkü Java’nın söz dizinleriyle oldukça benzer noktaları bulunuyor. Hatta C++ ile Java arasında kodlama konusunda pek çok fark görmek mümkün değil. Java sadece C++ ile kıyaslandığında daha özgür ve yapacağınızın ucu bucağı olmayan bir platform olarak dikkat çekiyor.

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ve esinlenme kaynağı Java olan C#, Java ile uygulama geliştirme konusunda yine işinizi kolaylaştıracak bir deneyim. C# yazılım dilinin çıkış kaynağı Java olduğu için daha önce kullandıysanız Java için bir alt yapınız var demek yanlış olmayacaktır.

Yazılım Programlama

Java Projeleri

Java ile yazılım programlamak için ihtiyacınız olacak bir takım programlar var. Bunun yanı sıra geniş bir kütüphane desteğini geliştiricilerine sunan Java’nın bu özelliğinden faydalanmanız daha iyi projeler geliştirebilmeniz için çok önemli.

Çok yönlü bir geliştirme platformu olan ve dünya çapında en kabul görmüş yazılım dili diyebileceğimiz Java küçük mobil cihazlardan kişisel bilgisayarlara kadar yazılım geliştirmenizi sağlar. Hatta devasa sunucular için uygun yazılımlar geliştirebilirsiniz. Çünkü Java; eşsiz, sağlam, güvenli ve sonu olmayan bir yazılım dilidir.

Yazılım programlama için ihtiyacınız olacak iki önemli noktaya değinelim. Bunlardan ilki IDE, diğeriyse JDK. IDE size bir yazılım geliştirme ortamı sunan ve projelerinizi daha iyi yönetmenizi kolaylaştıran sistemdir. Bir programı geliştirmeye başlarken kaynak kodlarınızı NotePad ile derliyor olabilirsiniz.

Bu metin derleyiciler size yeteri kadar imkân sunuyor olabilir. Ancak belli bir süre sonra daha gelişmiş uygulamalar üretmek isteyeceğiniz için daha kaliteli bir derleyiciye ihtiyaç duyacaksınız. Bu sebeple bir IDE edinerek alışmaya başlamanız projeleriniz için daha elverişli olacaktır.

IDE Programları

IDE denildiği zaman şuan için piyasada iki program öne çıkıyor. Birincisi Java’nın da geliştiricisi olan Sun Microsystem tarafından geliştirilen ve içinde barındırdığı özelliklerle eşsiz bir deneyim sunan Net Beans. Net Beans kodlarınızı derlerken renklendirme ile refactor gibi birçok konuda gelişmiş dizin düzenleri sunmaktadır.

Diğer gelişmiş IDE ise yukarıda belirttiğimiz Eclipse uygulamasıdır. Birbirlerine alternatif olmaktan ziyade ikisinin de çok kullanışlı yazılımlar olduklarını söyleyebiliriz. Kullanım konusu tamamen tercihinize kalıyor.

JDK ise Java Development Kit kelimelerinin kısaltılmışıdır. Amacı Java kullanarak yazdığımız kaynak kodları barındırmasıdır. ‘Source code’ denilen kod dizinlerini bir JDK içinde barındırmamız gerekmektedir ve en güncel JDK sürümünü Java’nın resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Java Projeleri

Yazılım Proje Örnekleri

Öncelikle yazılım projeleri için her işletim sisteminde var olan not defteri tarzında text editör uygulamalarını kullanabilirsiniz. Yazılım geliştirmeye başlamadan önce Java için önemli bir yer kaplayan ‘source code’ yani kaynak kodlarını kavramamız gerekiyor.

Yazılım proje örnekleri başlığımız altında size en basit yoldan kaynak kodlarla yapabileceğiniz örnekler sunacağız. Bu tarz kaynak kodlarla çeşitli Java proje örnekleri çıkartmak sizi geliştireceği gibi kodlama bilginize kesinlikle katkı sağlayacaktır.

Eğer bir IDE kullanmıyorsak ve yeni başlıyorsak bir NotePad ya da Gedit açarak projemizin ismini yazıyoruz. Örneğin SelamJava.java olarak not defterimizi kaydettik. Programımızın temelini oluşturacak olan şu kaynak kodları bu dosyanın içine ekleyerek devam ediyoruz.

Java Projeleri Örnekleri

-Kaynak kodlar

‘’
class SelamJava
{
  public static void main(String[] args)
  {
     //Ekrana yazımızı yazdıralım
     System.out.println("Selam Java ! ");
  }
}
‘’

Tabi ki işlemimiz kaydedip çalıştırmak üzerine kurulu bir sistem değil. Çünkü Java kaynak kodları anında çalıştıran bir yapıda değildir. Bytecode adlı bir ara forma dönüştüreceğimiz bir derleme yaparak kaynak kodları Java ile program geliştirmek için uygun hale getirmemiz gerekiyor.

Öncelikle Bytecode ara formatına çevirdiğimiz bu kaynak kodları sonrasında JVM yani Java Virtural Machine formatına döndürmemiz gerekiyor. Java yazılan kodları sanal bir makine bazında çalıştırır.

Tüm bu işlemleri yapabilmek için Windows kullanıcısıysanız Başlat-Çalıştır yolunu izleyerek arama kutucuğuna ‘cmd’ yazarak konsola ulaşmanız gerekiyor. Açılan konsolda kaydetmiş olduğunuz SelamJava.java dosyasının yolunu göstermelisiniz.

Oluşturduğunuz projenin dosyasını bu konsolda gösterdiğinizde masaüstüne SelamJava.class adında bir dosya daha oluşacak. Bu dosyayı gördüğünüzde kaynak kodları bytecode ara formuna çevirdiğinizi anlayabilirsiniz.

Bu noktadan sonra programı çalıştırmak kalıyor. Bunun içinde konsola ‘java selamjava’ yazmamız gerekiyor. Bunu yazdığımızda ekrana ‘Selam Java’ yazısı geldiyse başardınız demektir.

Java ile ufakta olsa bir yazılım projesi geliştirdiniz, bu gibi yazılım proje örnekleri internet üzerinden bulunabilir ve yazılım bilginizi geliştirmek için kullanılabilir.

Java Projeleri

Java Proje Örnekleri

Örnek Java projeleri program geliştirme konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Java içinde birçok kod dizinini barındıran bir yazılım dilidir. Bu yüzden hazır kütüphanelerden ve paylaşılan proje örneklerinden kendinize pay çıkartabilirsiniz.

Java projeleri oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Bir hesap makinesi yaratabileceğiniz gibi masraf çizelgesi, oyunlar, bir muhasebe defteri, adisyon sistemi, takip mekanizmaları ve otomasyon yazılımları üretebilirsiniz.

Bu tarz yazılımların geliştirilebilmesi için sıfırdan kodlama yapabileceğiniz gibi daha önceden derlenmiş kodlarla yazılımınızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinde kaynak kodlarını bulabileceğiniz gibi Java proje örneklerini bulabilmenizde mümkün.

Java projeleri indirerek üzerinde yapacağınız geliştirmeler bu yazılım dilinde kendinizi geliştirmeniz için çok iyi bir egzersiz olabilir. Zamanla üzerinde geliştirdiğiniz örnek Java projelerini kendiniz üretmeye başlayabilirsiniz.

Java Eğitimi

Java hakkında sizlere ayrıntılı bilgi aktarmaya çalıştık. Java dersleri en iyi şekilde Java Eğitimini, profesyonel eğitmenler sayesinde Veri Akademi’de öğrenilebilirsiniz. Günümüzde görsel birçok uygulamanın Java ile çalıştığı göz önüne alındığında, Java eğitimi programcılık kariyerinizde artı bir değer olarak katkı sağlayacaktır.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ