Yazılarımız

Veri Akademi

JAVA NE İŞE YARAR?

Java Hakkında

Bu yazımızda sizlere Java ve Java teknolojileri hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle Java hakkında genel bilgi edinmeniz için bazı kavramları açıklamak yerinde olacaktır. Java, Sun MicroSystems mühendisi olarak görev yapan James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. 1995 yılında piyasaya sürülen Java sözdizimlerini C ve C++’dan almasına rağmen, bu iki dil daha basit düzeyde nesne modeli olanağı ve Java’ya göre düşük seviyeye sahiptir.

Aşağıda Java ne işe yarar soruna cevap olabilecek özellikler kısaca özetlenmiştir. Java’nın sahip olduğu genel özellikler aşağıdaki gibidir:

  1. Nesne yönelimli

  2. Açık kaynak kodlu

  3. Platform bağımsız

  4. Yüksek verime sahip

  5. Yüksek seviyeli bir dil

  6. Çok fonksiyonlu

  7. Adım adım işlenen (Yorumlanan - Interpreted)

Platform Bağımsız Ne Anlama Geliyor?

Java ’da geliştirilen uygulamalar platformlardan bağımsız olarak çalıştırılabilir. Peki bu anlama gelmektedir? Kısaca bahsetmek gerekirse Java uygulamaları herhangi bir bilgisayar mimarisine bağımlı olmadan çalışabilmektedir. Bunu sağlayan ise Java Virtual Machine ( JVM) olarak bilinen Java Sanal Makinesi’dir.

Java kodları JVM’de çalıştırılabilen tipik bytecode’dur. (Sınıf dosyası) Bu haliyle istenildiği takdirde farklı platformlara entegre edilerek uygulamanın çalıştırılması sağlanmaktadır. Bu da bize platforma kısıtlamasının önüne geçmek için avantaj sağlayacaktır.

Java Neye Yarar?

Java ilk çıktığı zamanlarda küçük cihazlarda kullanılmak için düzenlenmiş bir dil olarak planlanmıştı. Yapılan bu planlama C ve C++ dillerine göre daha yüksek ve güvenliği ön planda tutan bir yazılım geliştirme ve işletme ortamı sunmuş olduğu için her yerde kullanılmıştır.


Java Uyguama Geliştirme

Bu gelişimle birlikte günümüzde özellikle kurumsal ve mobil alanda sağladığı çözümlerle son derece popüler durumdadır. Bunun yanında J2SE 1.4 ve 5 sürümüyle birlikte masaüstü uygulamalarda da yaygın bir şekilde kullanımına rastlanmaktadır.

İsterseniz Java’nın piyasaya ilk sürümünden itibaren sunulan sürümlere göz atalım.

Java Sürümleri Hangileridir?

1995 yılında piyasaya sürülen ilk Java sürümü Java 1.0’dır ve bu sürüm Java Platform 1 ismiyle anılmıştır. Yukarıda bahsedildiği ilk çıktığı zaman daha küçük cihazlarda uygulama geliştirmek için tasarlandığı için küçük boyutlu ve kısıtlı özellikleri bulunmaktaydı. Sonraları popüler olarak kullanılmaya başlanınca var olan tasarımı büyük değişikliğe uğradı ve yeni eklemeler yapılarak güçlü bir yapıya kavuşturuldu. Bu değişikliklerden sonra Java Platform 2 olarak isimlendirildi ve sürüm 1.2 oldu.

Zamanla yapılan değişikliklerle gücüne güç katan Java, en önemli değişimi Java 5 ile gösterdi. 1.2, 1.3 ve 1.4 sürümlerinin ardından yapılan değişikliklerle çok daha güçlü bir dil haline geldi. Dolphin kod ismi ile ön plana çıkan ve günümüzdeki Java teknolojisi sürümü olan Java SE 7 son sürümdür.

Buraya kadar bahsedilenler aslında Java update olarak isimlendirilir. Yani her sürümle gelen iyileştirme ve geliştirmeler daha iyi ve verimli program yazma deneyimi sağlamaktadır. Böylece Java update ne işe yarar sorusu da açıklığa kavuşmuştur.

Java Nerelerde Kullanılır?

Eldeki verilere göre dünya üzerinde yaklaşık 9 milyon Java geliştiricisi bulunmaktadır. Bu programlama dili ile hemen her türde ağ uygulamalarının temeli oluşturulabilmektedir. Bu sayede Java, mobil ve gömülü uygulamalar, oyunlar, web tabanlı içerik ve kurumsal yazılım geliştirme ve dağıtımı yapılmak üzere sunulan küresel bir standart olarak karşımıza çıkar. Java ile birlikte geliştirilen uygulama ve hizmetler verimli olacak şekilde yapılır ve kolay bir biçimde dağıtılmaktadır.

Java Teknolojileri

Günümüzde birçok alanda kullanılan Java, dizüstü bilgisayarlar, veri depolama merkezleri, süper bilgisayarlar, cep telefonları, oyun konsolları ve internet dahil olmak üzere çoğu yerde karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda Java kullanılan yerlerin istatistiki bilgisi yer almaktadır ve bu bilgiler sayesinde Java ne işe yarar sorusuna da cevap vermiş oluyoruz:

  • Şirketlerde bulunan masaüstü bilgisayarların %97’sinde Java mevcuttur

  • Dünya genelinde 9 milyon Java geliştiricisi bulunuyor

  • Uygulama geliştiricilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor

  • Yaklaşık 3 milyar cep telefonunda bulunuyor

  • 5 milyar Java kartı kullanılıyor

  • 125 milyon TV’de kullanılıyor

  • En iyiler arasında yer alan 5 orijinal parça üreticisi Java ME kullanıyor

  • Blu-ray disk oynatıcıların tümünde Java kullanılmaktadır

Yazılım Geliştiricilerin Java’yı Tercih Etme Nedenleri

Bütün dünyada geniş ölçekte kullanılan Java, Java geliştiricileri, mimarları ve gönüllü olanlar ile birlikte test edilmiş, iyileştirilmiş, genişletilmiş ve son olarak onaylanmıştır. Öncelikle bilgisayar platformları için mümkün olan en geniş kapsama sahip taşınabilir ve yüksek performanslı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanması Java’yı ön plana çıkarmaktadır.


Java Yazılımcısı

Geliştirilen uygulamalar farklı platformlar üzerinde kullanılabildiğinden iş sahipleri daha fazla hizmet sunma imkanına sahip olmaktadırlar. Ayrıca aşağıda sunulan özellikler Java’nın geliştiriciler tarafından daha çok tercih edilmesine olanak sağlamaktadır:

  • Uygulamanın herhangi bir platformda yazılması ve farklı bir sanal platformda çalıştırılabilmesi

  • Web tarayıcıları ve erişilebilir web hizmetleriyle çalışabilen programlar oluşturulabilmesi

  • Yüksek seviyede özelleştirilmiş uygulamalar ve hizmetler oluşturulması için uygulamaların ve hizmetlerin birleştirilmesi

  • Çevrimiçi forum, mağaza, anket ve HTML formları işleme gibi sunucu taraflı uygulamalar geliştirilmesi

  • Cep telefonları, mikro denetçiler, uzak işlemciler, kablosuz modüller, sensörler, ağ geçitleri ve tüketici ürünleri gibi çoğu elektronik aygıtlar için verimi yüksek güçlü uygulamalar yazılabilmesi

Java ’nın tercih edilme nedenleri arasındadır.

Java Developer Nedir ve Java Programı Ne İşe Yarar?

Buraya kadar bahsedilen konulardan sonra aklımıza Java developer nedir sorusu gelebilir. Aslında Java ne işe yarar sorusuna cevap verirken bir anlamda Java developer konusunda da açıklamalar yapmış olduk. Şu ana kadar bahsedilen uygulama geliştirme işlemlerinde rol oynayan bir numaralı kişi Java developer’dır.

Java Developer

Bir diğer soru olan Java programı ne işe yarar için verilecek cevaplar yine yukarıda bahsedilen anlatımlar içerisinde yer almaktadır. Hatırlanacak olursa yukarıda Java’nın hangi alanlarda kullanıldığı ve tercih sebepleri açıklanmıştı. Yazılan uygulama ve programların hangi alanlarda kullanıldığı da açıklanmıştır.

Java Script Nedir?

Buraya kadar anlatılanlardan farklı olarak çoğu kimsenin aklını kurcalayan sorulardan birisi de Java Script nedir nasıl eklenir neye yarar gibi bu yazımızda bahsettiğimiz Java ile çok karıştırılan bir kavram olan Javascript’tir. Çok fazla detaya girmeden Javascript hakkında birkaç kelime yazmak faydalı olacaktır. Javascript, prototip tabanlı, birinci sınıf fonksiyonlara ve dinamik türlere sahip olan dinamik bir betik dilidir. Sadece web tabanlı uygulamalar için kullanılabilmektedir.


Javascript

Javascript istemci taraflı betikler sayesinde web tarayıcılarının kullanıcılarla etkileşim içinde bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bu özet bilgi bile Java ile Javascript’in farklı programlama dilleri olduğunu kavramak için yeterli olacaktır.

Java Eğitimi

Buraya kadar anlatılanlardan sonra size şöyle bir soru yöneltilse cevabını veriyor olmalısınız. Java öğrenmek ne işe yarar? Dünya genelinde kullanımı bulunan, birçok cihaz ve platformda çalışabilen böyle bir programlama dilini kim öğrenmek istemez ki? Sahip olduğu özellikler bakımından çoğu uygulama geliştiricinin üzerinde çalışmak isteyebileceği Java ile oldukça geniş kapsamlı ve verimli uygulamalar geliştirebilmek mümkündür.


Java Eğitimi

Programlama dünyasına yeni giriş yapanların önceliğini Java’ya vermesi ve eğitimlerini bu yöne doğru kaydırması ve devamlı olarak Java ne işe yarar sorusuna cevaplar araması ilerisi için faydalı olacaktır.

Java’nın resmi sitesinde yer alan Java öğrenme teknikleri ve görsel eğitim araçları ile Java’nın farklı dünyasına giriş yaparak programlama konusunda kendinizi üst sıralara taşımanın keyfini yaşayın. Böylelikle geleceğin uygulama geliştiricisi olma yönünde önemli bir basamağı geçmiş olacaksınız. Yapmanız gereken tek şey Java programlamaya başlangıç adımını atmak ve bu yolda durmadan ilerlemek.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ