JAVA DİLİ ÖĞRENME
Java programlama dersleri ile ilgili bilgilere geçmeden önce bilgisayarların ilk ortaya çıkışına kısa bir gezinti yapmak faydalı olacaktır. Bilgisayarların ilk çıktığı zamanlarda Fortran, Cobol, Pascal, C, C++, C# ve Java programlama gibi üst seviye diller bulunmuyordu. Kullanılan makinelerin donanımları, yani mimari yapıları farklı olduğu için farklı marka ve modellerdeki bilgisayarlarda kullanılan dil olan makine dili birbirlerinden oldukça farklıydı. Bundan dolayı o günün programcıları bilgisayarda mevcut olan makinenin kendi dili ile program yazabiliyorlardı.
Makine dilinin zor olması ve bir makine için öğrenilen dilin diğer makine için geçerli olmaması gibi nedenlerden dolayı araştırmacılar yoğun bir çalışmaya girişip bu soruna çözüm aramışlardır. Bu sorunu aşmak için öncelikle assembler sonrasında ise üst seviye diller geliştirilmiştir.Üst seviye diller ile programcılara büyük kolaylıklar getirilmiştir. Bu kolaylıklardan en önemlisi programcının işletim sistemi ve makine farkı gözetmeksizin uygulama geliştirebilmesidir.
Platform Farkı Ne Anlama Geliyor?
Prosedürel diller olarak bilinen Fortran, Cobol, Pascal ve C gibi üst seviye diller uzun bir süre programcılar tarafından kullanılmışlardır. Hatta günümüzde dahi kullanımı devam edenleri vardır. Ancak bu dillerin kullanımı esnasında ortaya çıkan bir sorun vardır. Belirli bir işletim sistemi altında çalışan ve belirli bir makine türünde derlenen bir kaynak program sadece o işletim sistemi altında ve o türden makinelerde çalışabilmektedir.
İşletim sistemi veya makine türü değiştiği zaman, diğer bir tabirle platform değişince program çalışamıyordu. Programın taşındığı makinede, o makineye özgü derleyici ile derlenmesi gerekiyordu. Bu kavram bize platform bağımlılığını ifade etmektedir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse,Linux işletim sistemi ile çalışan bir PC üzerinde derlenen bir bilgisayar programı Windows veya Macintosh işletim sistemi altında çalışan bir makinede çalışmayacaktır.
Platform Bağımlılığı Problemi Nasıl Çözüldü?
Yukarıda belirtilen platform bağımlılığı probleminin çözümü, bütün platformlarda çalışabilen bir programlama dilinin geliştirilmesi sürecine dayanmaktadır. İşte bu çalışma da Sun firması tarafından Java programlama dilinin ortaya konulmasıyla yapılmıştır. 1995 yılında James Gosling tarafınca geliştirilen bu yeni dil platform bağımsız uygulama geliştirebilmeyi desteklemektedir.
Farklı işletim sistemleri ve donanımlarda kurulabilen ortak bir sanal makine ile çözülen problemin çözümü basit ama oldukça kullanışlıydı. Java Virtual Machine (JVM) adı verilen bu ortak sanal makinede Java programlama dili ile yazılan kaynak kodlar, Java derleyicisi kullanılarak JVM üzerinde çalışan bir tür makine diline dönüştürülmektedir. Java uygulamalarını çalıştırabilmek için programın çalıştırılacağı makineye Java Virtual Machine’i(JVM) kurmak yeterlidir.
Java Dili Öğrenme
Java dili öğrenme konulu yazımızda Java’nın ortaya çıkış sürecinden bahsettik. Şimdi ise Java öğrenmek için neler yapılmalıdır sorusuna cevap arayalım.Java öğrenmek istiyorum diyen herkes öncelikle programlama konusunda kendisini geliştirmelidir. Ardından Java eğitimleri Java uygulamaları konularında internet üzerinden sistemli bir araştırma ile uzman desteği de alarak program öğrenme süreci geliştirilebilir.
Aşağıda Java programlama dilinin genel özellikleri maddeler haline verilmiştir.
- Basittir
- Kolay bir şekilde öğrenilebilir
- C ve C++ dillerinin yararlı özelliklerini bünyesinde barındırır
- Programcı dostudur
- Hızlı uygulama geliştirmeye imkan verir
Java Dersleri
Java öğrenmek isteyen herkesin öncelikle bilmesi gereken konulardan birisi Java Development Kit’tir. Kısaca JDK, içerisinde Java Compiler, Java Interpreter, Java API kütüphaneleri, geliştirici araçları ve Java uygulamaları geliştirme için gereken dokümanları barındıran bir yapıdır.
Java dili öğrenme aslında sanıldığı kadar zor değildir. Eclipse gibi geliştirme ortamlarıyla birlikte sanal ortamda ‘Java öğren’ diyerek ulaşabileceğiniz binlerce eğitim aracıyla iyi bir Java uygulama geliştiricisi olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şeyplatform bağımsız, taşınabilir, nesne yönelimli, çoklu iş yapma yeteneği olan ve dağıtık bir geliştirme sistemine sahip olan Java’yı öğrenmeye başlamak olacaktır.
Java Programlama konusunda profesyonel destek almanın yanında internet ortamından yapacağınız araştırmalarla genel ya da özel kullanımlar için gereken uygulamalar geliştirebilirsiniz.