Yazılarımız

Veri Akademi

FACEBOOK UYGULAMA YAPMA

Facebook uygulama yapmak için oldukça elverişli bir platform. Artık gerek kişisel gerekse kurumsal kullanıcıların bulunduğu en sık kullanılan sosyal ağ durumunda. Dolayısıyla yapacağınız uygulamayla çok büyük kitlelere farklı yollardan ulaşmanız mümkün. Bunun için Facebook resmi olarak geliştiriciler için çeşitli imkânlar sunuyor.

En basitinden developers.facebook.com adresi üzerinden 3 farklı platform seçeneği sunuyor. Geliştiriciler iOS, Android ya da Web üzerine bir geliştirme yapabilirler. Bu anlamda Facebook api dosyalarını farklı platformlar için daha rahat düzenleme imkânı elinizde oluyor. Son zamanların en sık kullanılan reklam ve pazarlama yöntemlerinden birisi Facebookta uygulama oluşturma olarak lanse ediliyor.


Facebook Uygulama

Facebook Uygulama Oluşturma

Facebook uygulama oluşturma işlemi için ilk olarak geliştirici iznini vermeniz gerekiyor. Bunun içinde developers paneli üzerinden uygulama oluşturma diyerek developers.facebook.com/apps adresine geçersiniz. Burada geliştirici olmak için gerekli izinler karşınıza gelir ve bu adımı geçtikten sonra Facebookta uygulama oluşturma anlamında gerekli adımı atmış olursunuz.

Burada ‘Yeni uygulama oluştur’ diyerek uygulama oluşturacağımız bölüme geliyoruz. Burada karşımıza 3 aşamalı bir bölüm gelecek. İlk bölüm Uygulama ekran adı olarak geçiyor ve bu bölüme uygulama ismini yazıyoruz. İkinci kısımda Uygulama ad alanı yazan bölüm var ve buraya uygulamanızı uzantısıyla birlikte yazıyorsunuz. Misal olarak uygulamaadiapps. Facebook size bu noktada çeşitli kullanım kuralları sunuyor. Bunları kabul ederek devam etmeniz Facebookta uygulama oluşturma konusunda yapacağınız son adım.


Facebook Uygulama

Facebook Uygulama Geliştirme

Uygulama oluşturduktan sonra Facebook uygulama geliştirme noktasına değinmeniz gerekiyor. Çünkü şuanda uygulamanızın sadece adı var. Bu uygulamanın ne işe yarayacağı, ne içereceği ve nasıl kullanılacağını belirlemeniz gerekiyor. Karşınıza tıpkı uygulama oluşturma alanındaki gibi kısımlar gelecek. Bu yüzden bunları doldurarak devam etmeniz gerekiyor.

Uygulamanızın hangi kategoriyi içereceğini belirledikten sonra Facebook uygulama yapma işlemine devam ediyorsunuz. Tuval bağlantısı yazan yer uygulamanızın kaynağının olduğu adrestir. Örneğin kendi kişisel sitenizin bir sekmesinde geliştirdiğinizi varsayalım. Tuval bağlantısına kisiselsiteniz.com/denemeapp/ yazıyorsunuz.

Ardından size Güvenli tuval bağlantısı bölümü sorulacak. Buraya da belirttiğiniz adresin http kısmının sonuna s takısı getirmeniz isteniyor. Yani Https yazarak uygulamanızın bulunduğu adresi yazacaksınız. Bu adımdan sonra Sayfa sekmesine geçmeniz gerekiyor ki uygulamanızın içindeki kısımları oluşturabilesiniz. İlk gelen ekran ana sayfanızı temsil ediyor. Yukarıda tanımladığınız uygulamanızın çalıştığı sayfayı yazarak devam ediyorsunuz. Güvenli sayfa sekmesi bölümüne yine Https ekiyle çekirdeğin adresini yazıyorsunuz. Aslında Facebook uygulama yapmak bu kadar basit diyebiliriz.


Facebook Uygulama

Facebook Uygulaması Nasıl Yapılır?

Basit bir biçimde Facebook uygulaması nasıl yapılır birlikte bakacağız. Örneğin sayfa sekmesini uygulama olarak nasıl göstereceğimizi ele alalım. İlk olarak developers.facebook.com adresine giriyoruz ve yeni uygulama oluştur diyoruz. Uygulama ismine yaratacağınız uygulamanın adını denemeapp olarak girdiğimizi varsayalım. Göstereceğiniz sitenize ait sekmenin adresini uygulama alanına yazıyoruz ve devam ediyoruz. Uygulama oluştur butonuyla Facebook uygulama oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Şimdi ayarlar kısmına girerek uygulamamızın içeriğini ayarlayacağız. Bu kısımda Platform ekle dedikten sonra sayfa sekmesi, internet sitesi ve Facebook uygulama kısımlarını tek tek geçerek ilerliyoruz. Bu bölümde sayfa sekmesi ve güvenli kanvas bağlantısı alanlarına https olarak adres belirteceğinizi unutmayın. Size gelecek olan link ve bir aplikasyon numarası olacak.

Örnek link olarak facebook.com/add.php?api_key=APP_ID&pages=1 adresini ele alalım. Burada sizin yapmanız gereken kırmızıyla belirtilmiş APP_ID kısmına kendi uygulamanızın kodunu yazmanız. Bunun gibi birçok detayı ve konuyu Facebook uygulama yapma resimli anlatım şeklinde bulabilmeniz mümkün.

Facebook Oyun Yapma

Facebook uygulama geliştirme açısından geliştiricilere Facebook kütüphanesi SDK hizmeti sunar. Buna göre çok fazla programlama dilinde farklı dil desteğine erişebilirsiniz. Facebook oyun yapma içinde öncelikle hangi platformda bir oyun yaratacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin web tabanlı ya da mobil bir uygulama arasında programlama farkları olacaktır.

En basit şekliyle bir web tabanlı uygulamayı geliştirirken html5 ya da flash tercih etmeniz gerekir. Ya da web tabanlı uygulamalara desteği üst seviye olan PHP oldukça işe yarar olacaktır. Ancak mobil cihazlar için Facebook oyun yapma kararını verdiyseniz Objective-C ya da Java tercih etmelisiniz. Tüm bu detaylara ve daha fazlasına developers.facebook.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Facebook Uygulama

Uygulama Geliştirme Eğitimi

Facebook uygulama geliştirme her geçen gün daha büyük bir öneme sahip oluyor. Özellikle sosyal medya uzmanlığı bir iş haline gelmeye başladığında bu yana Uygulama geliştirme eğitimi daha fazla önemsenmeye başlandı. Dolayısıyla gerek internet üzerinden videolu ve resimli anlatımlarla gerekse bireysel kurslarla eğitim alınabiliyor.

Facebook application yapmak için alacağınız Uygulama geliştirme eğitimi düşündüğünüz projeleri hayata geçirmek için bir fırsat yaratacak. Çünkü uygulama oluşturmak ya da geliştirmek konusunda başarılı olabilmeniz için orijinal fikirleriniz olması gerekiyor.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ