Yazılarımız

Veri Akademi

WEB SİTESİ TASARIMI

Web Sitesi Yapımı

Genel anlamda bilgisayarlarla başlayan teknolojik hayat, devamında akıllı telefon ve tablet gibi cihazların da katılımıyla artık farklı bir yöne doğru gitmektedir. Bu cihazlar tek başlarına da kullanılsa da internet bağlantısı olmadan sahip oldukları işlevlerin belki de yarıdan fazlasını kullanamayız. Hal böyle olunca bu cihazlarla birlikte internet bağlantısı da gerekli olmaktadır.

Günümüz dünyasında kullanılan teknolojik cihazların çoğu internetle bağlantılıdır. Bu bağlamda düşününce karşımıza web sitesi kavramı çıkmaktadır. Çünkü web siteleri, bizim teknolojik cihazları ve interneti kullanarak dış dünyayla irtibata geçmemizi sağlar. İşte bu yazımızda sizlere internet ortamında gezinmemizi sağlayan ve artık hayatımız için vazgeçilmez bir araç olma yolunda ilerleyen web sitesi tasarımı hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Web Sitesi Tasarlama Nedir?

Günümüzde kullanılan web sayfalarının hepsi farklı hizmet sağlayıcıların sunucularında yer almaktadır. Web sayfalarında gezinmek istediğimiz zaman ilgili sunucuya istek gönderilir ve bize geri cevap döner. İşte isteğimize verilen cevapların son kullanıcıya anlaşılır ve kullanılabilir bir şekilde sunulmasını web sitesi oluşturma sonucunda sağlayabiliriz.


Web Sitesi Tasarımı

Bu aşamada web sitesi nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekir. Günümüzde kullanılan web sayfalarının çoğu genellikle bir ara yüz programıyla yapılmaktadır. Aşağıda web sitesi tasarımı için kullanılabilecek programlar verilmiştir.

  • Adobe Dreamweaver
  • Adobe Fireworks
  • Adobe Photoshop
  • Microsoft Frontpage
  • Freehand
  • Adobe Flash
  • Corel Draw
  • Adobe Illustrator
  • Swish
  • MySQL
  • Notepad++

Görüldüğü gibi web sitesi tasarım programı olarak birçok program bulunmaktadır. Fakat bu programların hepsi esas tasarım işini yapan programlar değildir. Örnek vermek gerekirse ‘Dreamweaver’ programında web sitesi tasarlanırken, ‘Photoshop’ta sitede kullanılacak resim, fotoğraf gibi görüntü dosyaları düzenlenmektedir. Aynı şekilde ‘MySQL’ ile web sitelerimizde kullanacağımız veri tabanı dosyalarını yönetiriz.

Görüldüğü gibi yukarıda yazılanlardan bazıları web sitesi tasarımı programı olarak bir anlamda ana program görevi görürken, bazıları ise yardımcı program olarak görülebilir. Yardımcı programlar daha çok web sitemizde kullanılacak elemanların oluşturulduğu ve web sayfalarımıza yerleştirilmek için hazırlandığı ara yüzlerdir.


Web Sitesi Tasarımı

Websitesi tasarımı programları konusunda bahsedilecek bir diğer nokta, illa ki Dreamweaver benzeri programların kullanılma zorunluluğu olmadığını bilmek olacaktır. Farklı araç ve bileşenlerle web tasarımcılara kolaylıklar getiren bu programlar dışında farklı programlar da bulunmaktadır.

Yukarıda yazılan programlardan olan ‘Notepad++’ konusunda bazı bilgiler vermek yerinde olacaktır. Web sitesi kodlama konusunda bilgi sahibi olarak ‘Notepad++’i kullanarak da web sayfaları oluşturmak mümkündür. Her ne kadar hazır araçlar ve bileşenler bulunmasa da web sitesi tasarımı için gerekli kodlamaların bilinmesi web sayfası tasarlamak için yeterlidir.

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde web sitesi açmak için genel olarak hazır bileşenlere ve araçlara sahip programlar kullanılır. Bunlar arasında en popüleri Dreamweaver’dır. Sahip olduğu hazır araçlarla web tasarımcılara çok kolaylıklar sağlamaktadır. Kodlamayla günlerce, belki de haftalarca sürecek bir tasarım çok kısa bir sürede yapılabilmektedir. Bundan dolayı web sitesi oluştur konusunda hazır bileşenlere ve araçlara sahip programları kullanmak zamandan kazanım sağlayacaktır.

Size web sitesi tasarla diye bir istek geldiği zaman neler yapmanız gerektiğiyle ilgili genel bilgilendirme yapalım. Öncelik web sitesinin amacını belirlemeliyiz. Yapacağımız site statik mi dinamik mi olacak sorularına cevap bulduktan sonra diğer aşamalara geçebiliriz. Şimdi statik ve dinamik web sitesi ne demek bu soruya cevap arayalım.

Web sitesi tasarımı konusunda bilinmesi gereken önemli konulardan biri de kaç çeşit web site olduğu konusudur. Aklımıza birçok web sitesi adı gelse de aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Şu anda dünya üzerinde kullanılan web siteleri iki çeşittir. Evet yanlış duymadınız, kullandığımız bütün web siteleri iki ana kategoride incelenir. Bunlar;


Web Sitesi Tasarımı

  1. Statik Web Sitesi
  2. Dinamik Web Sitesi

Peki statik ve dinamik web siteleri ne anlama gelir, özellikleri nelerdir?

1. Statik Web Sitesi: Statik web siteleri, kullanıcı ile etkileşimin bulunmadığı, sitede yer alan içeriklerin sık sık güncelleme ihtiyacının olmadığı ve ziyaretçilerine daha çok tanıtım ve bilgi vermeye dönük web sitelerine denir. Bu tür web sayfaların en önemli dezavantajı kullanıcı ile etkileşiminin olmaması, dolayısıyla kullanıcıların anlık davranışlarına cevap verilmediği için artık genel olarak dinamik web siteleri kullanılmaktadır.

Statik web siteleri ASP, PHP ve ASP.NET gibi programlama dillerine sahip değildir. Kodlama yapısı HTML veya XHTML’dir. Ayrıca CSS ve Flash gibi yardımcı yapılarla zenginleştirilebilir. Bu tür web sitelerinde kullanıcıların kullanabileceği bir kontrol paneli yer almaz ve gerekli değişiklik ve geliştirmeleri bu konuda uzman kimseler yapmaktadır.

Statik web siteleri ne örnek vermek gerekirse, örneğin bir şirket düşünelim. Bu şirket web sitesi üzerinden herhangi bir satış yapmayacak veya kullanıcıdan herhangi bir bilgi alışverişinde bulunmayacak, sadece şirket tanıtımının ve hedeflerinin olduğu böyle bir web sayfasının statik olarak oluşturulması web sitesi tasarımı açısından daha uygun ve yararlı olacaktır.


Dinamik Web Sitesi

2. Dinamik Web Sitesi: Kullanıcı ile etkileşim halinde olan, bu konuda veri tabanlarıyla bağlantı kurulan web sayfalarınadinamik web sitesi denir. Dinamik web siteleri ASP, PHP veASP.NET gibi programlama dilleri ile yapılırlar. Bunların yanında yapılarında yine HTML veya XHTML ve CSS ve Flash gibi bileşenlere sahip olabilirler.

Bu tür web siteleri kullanıcı ile etkileşim halinde hayat döngüsüne devam eder. Genel itibariyle kontrol panelleri bulunur ve kullanıcıların kodlama bilmesine gerek kalmadan gerekli işlemleri yapmaları sağlanır. Böylece web sayfalarının yönetiminde tekrardan uzman kişilere ihtiyaç duyulmadan gerekli değişiklik ve güncellemeler yapılabilmektedir. Bu da web sitesi sahiplerini gereksiz maliyetlerden koruyacaktır.

Dinamik web sayfaları na da bir örnek vererek bu konuyu kapatabiliriz. Örneğin elimizde üye sistemiyle çalışan bir web sitesi olsun. Kullanıcı kaydı için il ve ilçe seçimi yaptıralım. Web sayfamızı ziyaret edenler farklı illerden olacağı için her gelen kendi ilini seçecektir, dolayısıyla seçilen il tercihine göre farklı ilçe gelecektir. Görüldüğü üzere web sayfamız kullanıcılardan gelen farklı taleplere göre farklı sonuçlar sunacaktır.


Web Sitesi Tasarımı

Hangi site türünü yapacağımızı belirledikten sonra siteyle ilgili olarak ön hazırlık çalışması yapmalıyız. Yani site ile ilgili bilgi, belge ve dokümanları, görsel ve medya elemanlarını temin etmek gerekmektedir. Ön hazırlık aşamasından sonra artık tasarım aşamasına geçilebilir. Bunun için de işimize yarayacak bir web tasarım programını temin edip işe koyulabiliriz. Bu arada temin edilen resim dosyalarını ‘ Photoshop’ gibi bir resim düzenleme editöründe sitemize özgün olacak şekilde düzenleyebiliriz.

Eğer web sitemiz dinamik sayfalardan oluşuyorsa bunun için web programlama dillerine başvurmak gerekecektir. Bu şekilde web sitesi açma işlemi adım adım gerçekleştirilir. Web sitesi tasarlama işlemleri bitirildikten sonra artık web sayfamızı yayınlayabiliriz.

Web Sitesi Tasarımı Eğitimi

Yazımızda web sitesi tasarımı konusunda genel bilgiler vermeye çalıştık. Web sitesi, web sitesi türleri ve web sitesi tasarımında neler yapılır kavramları açıklanmıştır. Siz de web sitesi tasarımı dersleri alarak kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Böylece kendi web sayfalarınızı veya size bu konuda gelen talepleri karşılayarak özgün ve çeşitli projeler ortaya koyabilirsiniz.

Web sitesi tasarımı ile ilgili olarak internette yer alan doküman, eğitim ve forum sitelerinden de faydalanabilirsiniz. Bu sayede yaşayabileceğiniz sorunların kolay bir şekilde çözümlenmesi de sağlanmış olacaktır.

Web sitesi oluşturma profesyonel bir çalıştırma gerektirdiği için bilgili ve tecrübeli kimselerden ve kendinizi geliştirebileceğiniz kaynaklardan faydalanmak yararınıza olacaktır. Kendinizi geliştirdikçe zamanla bu konuda daha yetkin ve bilgili olarak güzel ve etkili çalışmalar ortaya koymanız kaçınılmaz olacaktır.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ