Yazılarımız

Veri Akademi

VMWARE ESXİ NEDİR?

VMware, 1999 senesinde kuruldu, sanallaştırma konusunda en iyi olan VMware ilk olarak Workstation ile karşımıza çıktı. VMwareTek bir platform üzerinden birçok bilgisayarı sanal olarak çalıştırmamıza yarar.

VMware ESX ise 2001 senesinde kullanıcılara sunuldu. Peki, VMware ESXİ nedir? VMwares ESXİ, sanallaştırma konusunu farklı bir boyuta taşıyor. ESXİ aslında Workstation gibi bir ürün değildir, Unix AAalt yapılı bir işletim sistemidir.

VMware ESXİ, kurulu olduğu sunucuda o kadar az işlem yapar ki, sanallaştırmak istediğimiz diğer makinelere de yeteri kadar Ram, işlemci ve alan kalmaktadır.

VMware ESXİ 4.0 Kurulumu

VMware ESXİ 4.0 kurulumu her ne kadar çok düşük bir sunucu da dahi çalışsa da, 4 Gigabayt Ram ve çift çekirdek işlemci olması gerekiyor. Minimum bu özellikler olmalıdır, aksi takdirde zaten ESXİ kurulumu gerçekleşmeyecektir.

VMware ESXI Nedir?

Bunun yanı sıra bilgisayarınızda sanallaştırma özelliği olması gerekiyor, BİOS ayarlarından Virtualization özelliği etkinleştirilmelidir.

WMware ESXİ kurulumu için öncelikle resmi siteye üye olmanız gerekiyor, sonrasında 4.0 sürümünü indirerek kuruluma başlayabilirsiniz. Üye olduktan sonra size E-posta ile lisans anahtarı iletilecektir. WMware ana sitesinden gerekli İSO dosyasını indirip CD’ye yazdırdıktan sonra bilgisayara takıyoruz.

İlk adım olarak karşımıza 3 seçenek gelecek. Cancel, Repair ve Install seçeneklerini görünce Install tuşuna basarak yükleme işlemine geçiyoruz. Ardından karşımıza onay ekranı gelince F11 ile kabul ettiğimizi onaylıyoruz.

İkinci adımda VMware ESXİ sistemini bilgisayarımızdaki hangi diskimize kuracağımızı seçiyoruz. Dilerseniz bu alandan diski bölme işlemi de yapabilirsiniz, seçimimizi yaptıktan sonra karşınıza F11 Install seçeneği gelecek.

Install dedikten sonra kurulum işlemi kısa bir süre sonra tamamlanacak. Ardından Enter Reboot, yani sistemi baştan başlatmanız gerekecek. WMware ESXİ kurulumu bittikten sonra, manuel İP atama, şifre ve kullanıcı adı ayarlarını yapmanız gerekiyor.

VMware ESXİ Kullanımı

Kurulum işleminin ardından artık vSphere ESXİ sunucumuz hazır bir biçimde bizi bekliyor. Bu noktada yapacağımız bazı konfigürasyon ayarları ile client yardımıyla sunucumuzu kullanmaya başlayacağız. Ayarları yaparken izleyeceğimiz yollar genel kontroller, time ayarları, data store tanımlaması, network yapılandırması ve diğer ayarlar şeklinde ilerliyor.

Genel Kontroller client üzerinde sunucumuza ait verileri kontrol ederek bir sorun olup olmadığıyla ilgilidir. Summary tabı altında gözüken RAM ve CPU değerlerine bakarak bunu anlayabilirsiniz.

VMware ESXI Nedir?

Sol framede yer alan Healt Status bölümü bize sunucumuzun sağlığı hakkında bilgi verir. Configuration tabında tüm değerlerde tik işaretinin olmasına dikkat edin.

Time ayarları sunucunuzun NTP ile eşitlenerek zaman ayarlarının yapılmasıdır. Configuration tabı altında Time Configuration kısmına tıklayarak ayar menüsüne ulaşın. Buradan el ile yapabileceğiniz ayar dışında NTP ile entegre ederek otomatik olarak time ayarlarının çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Storage için belirlenen alanı ESXİ hostumuza atayarak client üzerinden Storage Adapters bölümünde bağlantının yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz.

Network ayarları için Configuration sonrasında Software tabına gelerek DNS and Routing ayarlarına ulaşarak DNS ve Gateway girerek sunucunuzun network ayarlarını yapılandırın. Diğer ayarlar isteğe bağlı olarak kullanımınızı zenginleştirecek ayarlardır.

vSphere Nedir?

vSphere, veri merkezlerini dinamik ve sadeleştirilmiş yapılar halinde sanallaştırmaya yarayan yazılımdır. Sektörde bu alanda en çok kullanılan yazılım olmasının yanı sıra sunduğu imkânlar yönünden oldukça zengindir.

vSphere, kullanıcılarına bireysel ve kurumsal anlamda kullanıma uygun internet üzerinde bir veri ortamı yaratır. Erişilebilirliği yüksek, sağlam ve güvenli, kaynak optimizasyonu ile beraber sürekli kullanımının verdiği destek sayesinde tercih sebebidir.

VMware ESXI Nedir?

vSphere kullanıcılarına işletmelerinde var olan maliyeti ve sermaye piyasasını düşürme imkânı tanır. Bununla beraber kullanıcıları tarafından seçilen her detaya uyumlu olan vSphere bu yönüyle dikkat çekmektedir.

Örneğin kullanıcının hangi işletim sistemini kullanacağı, hangi oem parçaları kullanacağı, kendisinin dışında olan hangi hosting üzerinden bağlantı yapacağı konusunda hiçbir uyum sorunu çıkarmaz. Her yapıda rahat, güvenli ve hızlı bir biçimde kullanacağınız vSphere her konuyu kontrolünüze sunmaktadır.

VMware ESX Server Nedir?

VMware ESX Server bir sunucu sanallaştırma aracıdır. ESXİ aksine ESX ücretlidir. Kolay kullanım temellerinden oluşturulmuş yapısı ile beraber sade bir ara yüze sahip olması diğer sanal sunucu uygulamalarından daha çok tercih edilmesini sağlar.

VMware ESX Server ile elimizde bulunan bir makineyi kolayca sanal sunuculara bölerek, hepsini aynı ağ üzerine bağlayarak birbirine izole edebiliriz. Derin ayar sisteminin yanı sıra tüm bunları bize sade bir biçimde sunuyor olması en basitinden Microsoft’un Hyper V yazılımına kıyasla çok daha kolay bir yönetim sisteminin önünü açıyor.

VMware ESX Server ile VCenter bağlantısı kurularak elimizde bulunan sunucuların tüm verilerini tek bir ekrandan görebilmemiz mümkün olur. ESXİ için kısıtlanmış Clone gibi özellikler ESX için aktiftir.

Misal olarak elimizde bulunan 8 çekirdekli fiziksel bir CPU, 16 Gb ram, 1 Tb diske sahip makineyi 8 ayrı sanal sunucuya bölerken VMware ESX Server kullanırız. Hepsini 1 vCPU, 2 Gb ram ve 100 Mb disk şeklinde sanal sunucular halinde birbirine bağlayabiliriz. Elbette ESX server kullanarak daha fazla sunucuda bölünebilir. ESX Server yönetimi, WMware infrastructure Client tarafından yapılır. WMware ESX server çeşitli özelliklere sahiptir ve bunları almak için de, WMware Infrastructure paketini temin etmeniz gerekiyor.

VMware ESXI Nedir?

VMware ESX Kurulumu

VMware ESX Server kurulumu esnasında kullanacağınız donanımların birbiriyle uyumlu olmasının yanı sıra ESX ile uyumlu olması gerekmektedir. Bu zorunlu uyumluluğun altında yatan temel sebep Linux tabanlı bir sistemden geliyor olmasıdır. Buna göre bir VMware ESX Kurulumu için gerekli şartları şöyle sıralayabiliriz.

  • Sanallaştırmaya uygun bir ana kart, ana kart ile uyumlu bir işlemci.
  • ESX ile uyumlu bir disk kontrol ünitesi.
  • Network kartının ESX tarafından uyumlu olması zorunludur.
  • Donanımlarınızın uyumlu olup olmadığını vmware.com adresi üzerinden uyumluluk tabı altından görebilirsiniz.

Disk ayarlarınızı yapılandırıp BİOS ayarlarına girdikten sonra sanallaştırma ayarını aktif hale getirin. Böylece VMware ESX kurulumuna başlamaya hazır olursunuz.

ESX kurulumunda başlangıç için Görsel, Komut ve Otomatikleştirilmiş ara yüz görünümü seçimi sunulur. Buradan uygun olanla devam ettikten sonra Linux bazlı komutları yazabileceğiniz satır için klavye dilini seçin.

Sürücü ekleme ekranı ve lisans ekranı ile devam eden kurulum işlemlerinde lisans girmeniz durumunda zaten kullanmaya devam edersiniz. Lisansı sonra girmeniz 60 günlük bir deneme süresini başlatır.

Network yapılandırması sırasında kullanacağınız SAN ya da ISCSI bağlantıları için standart yüklemeye devam etmeli, Network storage kullanımı için ise advanced yükleme ile devam edilmelidir.

Diskler üzerinde gerekli bölümlendirme ve kısım işlemleri otomatik olarak yapılır. Sonrasında yapacağınız ayarlamalar ile yetkili belirleyerek kullanıcı adı ve parola belirlemek kalıyor. Bir sonraki adımda VMware ESX kurulumunuz tamamlanmış olacak.

WMware ESX Server Eğitimi

WMware ESX server mantığını, işleyişini, kurulumunu ve yönetimini en iyi şekilde öğrenmek için WMware ESX server eğitimi almanızı tavsiye ediyoruz. Birçok büyük, küçük şirketin sanallaştırma konusuna önem verdiği günümüzde, sizin de bu eğitimi profesyonel kişilerden almanız durumunda, iş bulma şansınız daha da artacaktır.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ