Yazılarımız

Veri Akademi

VERİ TABANINDA TABLO YAPMAK

Bir veri tabanını planlayıp yapılandırmadan önce gireceğiniz verileri tablo olarak oluşturmanız gerekiyor. Aslında veri tabanı yönetimi baz alındığındaveri tabanında tablo yapmak oldukça kolay. En basitinden telefon numaralarınızı ya da adreslerinizin tablosunu oluşturarak veri tablosu nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Veri tabanına giriş yapacağınız tüm bilgiler için önceden planlanmış bir tablo biçimine ihtiyaç duyarsınız. Çünkü çalıştığınız veri tabanı üzerine çalıştığınız iş hakkında tüm bilgileri içermektedir. Örnek olarak bir teknoloji mağazasının veri tabanından sorumlusunuz. Bu durumda veri tabanında teknolojik ürünlere ait fiyat ve diğer detayların bulunduğu tablolar işinizin bir parçası olacak.

Veri Tabanında Tablo Yapmak


Veri Tabanında Tablo oluşturmak

Veri tabanında tablo oluşturma esnasında iki farklı terim duyarsınız. Satır ve sütun olan bu terimler aynı zamanda kayıt ve alan olarak bilinirler. Aynı veri tabanı içinde farklı iş ya da konulara ait tablolar bulunabilir. Hepsine ayrı veri girişleri yapabilir, bu verilerle çalışabilirsiniz. İsteğinize göre veri tabanınızı tek bir tabloyla da yönetebilme şansınız var. Ancak bir veri tabanında tüm verileri sağlıklı şekilde işleyebilmek için farklı tablolara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Yeni bir tablo oluşturmak için hangi adımları izleyeceğimizi incelerken sizde veri tabanında tablo yapmak staj gibi uygulayarak yararlanabilirsin. Her bilgisayarda bulunan Microsoft Office kullanarak bir veri tabanı tablosu oluşturmak şu adımlarla mümkün olacaktır.

  • Microsoft Office simgesine bastıktan sonra frame üzerinden Yeni ya da New seçeneğini seçin

  • Tablo isminizi belirleyin ve konum olarak dilediğiniz klasörü seçin

  • Oluştur diyerek devam edin.

  • Bu noktada veri tabanı üzerinde Tablo1 isimli yeni bir çalışma tablosu oluşturmuş oldunuz.

Genellikle ev bilgisayarlarında Office Access kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı Microsoft Office ürünü üzerinden açıklama gereği duyduk.

Veri Tabanında Form Ve Rapor Yapmak


Veri Tabanında Form Ve Rapor Yapmak

Veri tabanında form ve rapor yapmak nesnelerin yardımıyla olan bir eylemdir. Aslında temel anlamda çok benzer kavramlar gibi gözüken rapor ve form işleyiş olarak bakıldığında farklı noktalara varabiliyor. İkisi arasındaki en büyük fark birinin karşı tarafa bilgilerin özetini göstermek için oluşturulması, diğerininse verilerin girişi esnasında kullanılması.

Veri tabanında rapor karşı kullanıcıya verilmek istenen bilgilerin özetinden oluşur. Genellikle bir yazıcı çıktısından ibaret olabilir. Tercih edilmesi gereken renk siyah beyaz, orta düzey çözünürlükte okunaklı yazılardır. Form ise veri tabanı bilgi girişleri için gerekmektedir.

Veri tabanı ihtiyaçlarını analiz etmek dikkatle yapmanız gereken işlerin başında geliyor. Bu noktada uygulayacağınız adımlar;

  • Veri tabanı sisteminin amacı

  • Gerekenler ve ihtiyaçlar

  • Veri tabanının ne iş yapacağına dair kontroller

  • Hangi ihtiyaçları veri tabanının sağlıklı olarak karşıladığı

  • Veri tabanının hizmet verirken depoladığı veriler

  • Depolanan veriler dışında depolanması gereken ya da depolanmayan veriler

  • Gerekli verilerin sistem içerisinde ne yapılacağı

  • Oluşan sistem problemleri ve çözümleri


Veri Tabanında Form Ve Rapor Yapmak Resim

Veri tabanı işlemleri oldukça yoğun veri akışı ve devasa veriyle her geçen gün zorlaşabilir. Böyle zamanlarda iş yükünüzü azaltmak için makrolara başvurmanız gerekir. Makro klasik olarak yapılan bir işi tekrar etmesi için hazırlanmış sistemdir. Yani rutin olarak her gün girdiğiniz veriyi sizin yerinize otomatik olarak giren bir sistemdir. Veri tabanında makro yapmak çoğu zaman hayat kurtarır. Çünkü yüksek boyutta veriye sahip veri tabanlarında her an her işlemi yapmaktansa bazılarını otomatiğe almak işinizi kolaylaştırır.

Veri tabanında tablo oluşturma esnasında gördüğümüz pencerede alan eklemek yerine eylem eklersek bir makro oluştururuz. Temel olarak Mouse hareketlerinden kaynaklanan bir sıralamayla rutin bir işi otomatik olarak yaptırmaya başlayabiliriz. Eylem eklerken sırayla yaptığınız tıklamaları girmeniz gerekiyor.

Misal olarak;

  • Veri tabanı penceresinden raporlara tıklayın

  • Her zaman çıktısı alınacak rapora tıklayın

  • Raporu açarak makroya ekleyin

  • Sonrasında raporu yazdır deyin

  • Raporu kapatarak makroyu sonlandırın

Bu adımlarla oluşturduğunuz eylem listesi size rapor alma makrosunu oluşturmuş olacak. Makrodeneme olarak kaydettikten sonra çalıştır deyip makro ismini yazdığınızda otomatik olarak rapor yazılacaktır. Gördüğünüz gibi veri tabanında makro yapmak oldukça basit.

Veri Tabanında Sorgu Yapmak

Veri tabanında bilgileri yönetmek ve işlemenin temel kurallarından biriside sorgudur. Veri tabanında sorgu yapmak iş yükünüzü fazlasıyla hafifleteceği gibi tablolar arasında çalışmalar yaparken de işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda bir süre sonra yaptığınız sorgu için değerlendirmelerde bulunabilir, veri tabanını ortak kullandığınız arkadaşlarınızın değerlendirmesine başvurabilirsiniz.

Bir internet sitesinin içinde bulunan ve 1500 TL üzerinde olan TV ünitelerini sorguladığınızda karşınıza sadece 1500 TL üzerinde fiyatı bulunan TV üniteleri çıkmaktadır. Yani tek bir sorguyla binlerce veri içerisinde aradığınızı bulabilirsiniz. Verdiğim örneğinse çoğaltılmayacak hiçbir noktası yok. Access tablo yapma sorgusu yeni bir veri setiyle oluşturularak ortaya çıkar. Ayrıca sorgu sonuçları tablo halinde kayıt edilir ve daha sonra kullanılabilir konumda saklanır.

Veri Tabanı Dersleri

Veri tabanı dersleri klasik olarak veri tabanı temel kavramlar ya da veri tabanı yönetim sistemi dersleriyle başlar. Bunlar veri tabanı konusunun girişi sayılabilir. Bu eğitim esnasında ilgili kavramları ve terimleri öğrenirken yönetim ve işlemler hakkında bilgi sahibi olursunuz. Daha sonra Rapor ve formlar için gereklilik analizleri, varlık bağıntı diyagramı, görev varlık bağıntısı ile mantıksal ve fiziksel modelleme eğitimi ile devam edersiniz.

Veri tabanı dersi alırken ileri derslerde SQL dersleri görmeniz muhtemeldir. SQL eğitimini de aldıktan sonra görev ve indeks eğitimlerini alarak Veri tabanı derslerini başarıyla sonlandırabilirsiniz. Bu noktada kurs, eğitim siteleri, çeşitli teknoloji mecraları size yardımcı olabilir.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ