Yazılarımız

Veri Akademi

MOBİL İŞLETİM SİSTEMLERİ

Mobil işletim sistemleri artık hayatımızın vazgeçilmez unsurları olmaya başladı. Özellikle akıllı telefon ve tabletlerin elimizden düşmediği şu günlerde bunu normal karşılamak gerekiyor. Son derece kullanışlı olan mobil cihazlarımızın çalışması için ihtiyaç duyduğu işletim sistemlerine mobil işletim sistemi deniyor. Bu işletim sistemleri üzerlerine yüklenen uygulamalarla, kendi yapabildikleri işlemlerle ve dosya dizinleriyle hayatımızı daha da kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Mobil cihazlarımızı en verimli şekilde kullanmak için işletim sistemi tercihimizi dikkatli yapmamız gerekiyor. Günümüzde piyasanın büyük bir çoğunluğuna hakim olan Linux tabanlı mobil işletim sistemleri sık kullanımlarıyla dikkat çekiyor. Zirvede yer alan isim Android dışında bu konuda çok yönlü bir yelpaze olduğunu söylemek mümkün.

Mobil İşletim Sistemi Nedir?

Biranda parlayarak gencinden yaşlısına herkesin elinde görmeye başladığımız akıllı telefonlar her geçen gün gelişiyor. Mobil cihazların gelişiminin yanı sıra çalışması için gerekli olan sistemlerde geliştiriliyor. Mobil işletim sistemi nedir sorusu herkesin kullanmasına rağmen oldukça sık soruluyor. Mevcut durumda bir Android telefon kullanıcısı dahi bu soruyu yöneltebiliyor.

Elimizdeki mobil cihazın telefon ve diğer fonksiyonlarının sorunsuz bir biçimde çalışabilmesi ve uygulamalar yükleyerek cihazımızı özelleştirebilmemiz için gerekli olan sistemlerdir. Cep telefonu işletim sistemi nedir ile aynı karşılığa geldiğini söyleyebiliriz. Genellikle Linux kerneli üzerine Java ve C gibi programlama dilleri kullanarak oluştururlar. Birçoğu Linux gibi açık kaynak kodlu olarak tasarlanır. Böylelikle 3.parti uygulama geliştiricileri tarafından desteklenmesi mümkün olur.

Mobil İşletim Sistemleri Nelerdir?

Mobil İşletim Sistemleri

Günümüzde mobil işletim sistemi dediğimiz zaman genellikle aklımıza 3 isim gelir. Bunlar sektörün en çok kullanılanları arasında yer alan Android, iOS ve Windows Phone oluyor. Ancak mobil işletim sistemleri nelerdir sorusuna verilecek cevap ne yazık ki bu kadar kısa değildir. Çünkü piyasaya sürülmüş olan çok sayıda mobil işletim sistemi görebilirsiniz.

  • Android
  • iOS
  • Windows Phone
  • Windows 10 Mobile
  • Windows CE
  • Windows Mobile
  • Palm OS
  • Tizen
  • Ubuntu Touch
  • BlackBerry OS
  • BlackBerry 10
  • BlackBerry Tablet OS
  • Firefox OS
  • MaeMo
  • Mobilinux
  • Moblin
  • MeeGo
  • SymBian
  • Aokp
  • Openmoko Linux
  • Open WebOS
  • Cyanogenmod
  • Plasma Active
  • Sailfish

Bunların haricinde henüz yeterli sayıda kullanıcıya ulaşmamış birçok cep telefonlarında kullanılan işletim sistemleri listeye dâhil edilebilir. Günümüzde mobil cihazların hızla yükselişinin sürdüğü bu günlerde her gün yeni bir işletim sisteminin haberini alıyoruz. Bu şekilde daha kaliteli, daha hızlı ve daha güvenli işletim sistemleri kullanmamız mümkün hale geliyor.

Mobil İşletim Sistemleri ve Özellikleri

Mobil işletim sistemleri ve özellikleri kullanıcı gruplarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örnek olarak en iyi mobil işletim sistemi olarak adlandırılan iki sistemi karşılaştırarak bir sonuca varabiliriz. Bunlar tabi ki Android ve iOS olarak bildiğimiz sonuçlar.

Android mobil işletim sistemi daha çok kullanıcının özgürlüğüne önem veren, cihazı özelleştirmeyi ve son raddesine kadar kullanılmasını mümkün kılan bir sistemdir. Birçok ücretsiz uygulamaya Google Play Store üzerinden erişim sağlarken kullanımını da ücretsiz sunması dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi olmasında büyük bir faktördür.

iOS mobil işletim sistemi için bunların tam aksini söylemek mümkün. iOS çok daha koruyucu bir altyapıya sahiptir. Kullanıcıların sistem üzerinde değişiklikler ya da özelleştirmeler yapmasına izin vermez. Bununla beraber uygulama marketi olan AppStore nispeten pahalı uygulamalarla doludur. Aslında toplumun geneline değil belirli bir kısmına hitap eder diyebiliriz. Sadece Apple cihazların kullanabildiği bir işletim sistemi olduğu için fiyatları şirket tarafından istediği gibi manipüle edilebilir.

Diğer mobil işletim sistemlerine baktığımızda genel yapının Android şeklinde olduğunu söylemek mümkün. Ücretsiz uygulamalar, ücretsiz kullanım, özelleştirme ve sistem değişikliklerinin mümkün olduğu Linux tabanlı mobil işletim sistemleri çoğunlukta görünüyor.

Mobil İşletim Sistemi Yazmak

Mobil İşletim Sistemleri

Mobil cihazların sayısının sürekli olarak yükseleceğini herkes öngörebilir. Bu noktada elbette farklı mobil işletim sistemi alternatifleri de göreceğiz. Çünkü bu kadar çok cihazın üretildiği ve arz talep dengesinin korunduğu bir sektörde sistem bazında geliştirmeler elbette dikkat çekecektir. Mobil işletim sistemi yazmak için farklı stüdyolar ve çalışma gruplarına rastlamak oldukça sıradan bir durum haline gelecektir.

Birçok bireysel kullanıcı kendine özgü bir mobil işletim sistemi yazmak ister. Ancak bunun çok kolay bir eylem olmadığını söyleyerek imkânsız da olmadığını ekleyelim. Öncelikle bunun için Linux kerneli kullanabilir ve açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi hazırlayabilirsiniz. Bunun için çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdüren Linux grupları ya da benzer işletim sistemlerinin gruplarına katılabilirsiniz. İnternet üzerinde de birçok videolu eğitim, görsel anlatım gibi ders niteliğindeki paylaşımlardan faydalanmanız mümkün.

En Çok Kullanılan Mobil İşletim Sistemi

Mobil İşletim Sistemleri

Mobil işletim sistemi kullanım oranları her geçen yıl değişikliğe uğruyor. Bunun sebepleri arasında yeni çıkan cihazlar, cihazların üreticisi tarafından yapılan anlaşmalar ve mobil işletim sistemlerinin kendini geliştirme evresi büyük faktörler olarak görülüyor. Şuan güncel olarak yapılan araştırmalar sonucunda en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android.

Google tarafından sunulan Android mobil işletim sistemi hem kullanıcı açısından hem de sistem açısından en iyi hizmeti sunmak için geliştiriliyor. Ücretsiz sunulmasının yanında ücretsiz uygulamaları Google Play Store üzerinden güvenli bir biçimde vermesi en büyük artılarından birisidir. Üzerine birde cihazınızı istediğiniz gibi özelleştirip sistemini düzenleyebilmeniz eklenince ideal bir işletim sistemi ortaya çıkmış oluyor.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ