Yazılarımız

Veri Akademi

LİNUX MAİL SERVER KURULUMU

Açık kaynak kodlu yazılım olan Linux için mail server kurulumu yapmak istiyorsanız Linux işletim sistemi kurmanız gerekiyor.

 Linux mail server kurulumu için gerekli olan işletim sistemleri: Debian ve Redhat tabanlı olarak ikiye ayrılmaktadırlar.

 Ubuntu, Debian tabanlı bir işletim sistemidir ve mail server öncesinde bunun kurulumunu yapmak gerekiyor.

Ubuntu Kurulumu

Linux mail server kurulumu öncesi ihtiyacımız olan Ubuntu kurulumunu gerçekleştireceğiz. Sistemi yormaması, az yer kaplaması açısından CLI Mod (Sadece komut sistemi) olan versiyonu kurmak yeterli olacaktır. Boot edilmiş diskimizi bilgisayarımıza taktıktan sonra karşımıza gelen ekrandan “Command Line İnstall” seçeneğini tercih ederek işlemimize başlıyoruz.

  • Ubuntu kurulumu için Command Line İnstall dedikten sonra karşımıza kuracağımız işletim sisteminin dil seçeneğini tercih etmemiz gerekiyor.
  • English dilini seçtikten sonra ülke olarak United States diyerek devam ediyoruz.
  • Sonraki adımda karşımıza klavye seçimi gelecek, buradan Turkish diyerek devam ediyoruz.
  • Ubuntu mail server kurulumu için sıradaki adım ise sunucu ismi belirleme bölümüdür. Burada, “mailserver.denemedomain.local” yazarak veya kendiniz belirleyerek devam edebilirsiniz.
  • Sonraki adımda Ubuntu arşivi seçmenizi isteyecek. Karşınıza bir tek us.archive.ubuntu.com seçeneği gelecek, “Enter” dedikten sonra devam ediyoruz.
  • Yükleme işleminin başladığını göreceksiniz, yüzdelik kısım tamamlanmasının ardından lokasyon ve zaman bilgileriniz doğruysa devam edin (Configure the clock) bölümüne “Yes” diyerek devam ediyoruz.
  • Ubuntu mail server kurmak için sıradaki adım “Partition Disks” bölümü olacak, buradan “use entire disk” yazan bölümü seçip “Enter” diyoruz. Bu aşamada diskinize format atılacak, Linux işletim sistemine uygun bir hale gelecek. Diskin tamamını kullanmak istediğimiz için sadece us entire disk bölümünü seçtik.
  • Sonraki aşamada karşımıza “Select disk Partition” bölümü gelecek, “Enter” dedikten sonra devam ediyoruz. Doğrulamak için “Yes” dedikten sonra formatlama işlemi başlıyor.
  • Linux işletim sisteminden tam bir root yetkisi alamazsınız. Bu yüzden kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız gerekiyor. Formatlama işleminin ardından karşımıza gelen “User Password” bölümüne kendi belirlediğimiz isim ve şifreyi girip Continue diyoruz.
  • Kullanıcı ismi belirtme aşaması bittikten sonra “Home Directyory” için Encrypt (şifreleme) isteyip istemediğimiz soruyor. Biz burada “No” diyerek devam ediyoruz.
  • Son aşamada ise karşımıza “GRUB İnstall” seçeneği gelecek, “Yes”, “Yes” ve “Countinue” seçeneklerini yaptıktan sonra ihtiyacımız olan mail server temellerini inşa etmiş olacağız.
Liunux Mail Server Kurulumu

Unix Mail Server Kurulumu 

Ubuntu kurulumu yaparak mail server temellerini atmıştık. Unix mail server kurulumu için Ubuntu kurulumu esnasında oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifre ile sunucumuza bağlanmamız gerekiyor.

“# Sudo Passw Root” komutu, root ile giriş yapmak için gerekli olan yetkilendirmeye sağlar. Ctrl + D tuşlarına birlikte basarak sistemden çıkış yapıp tekrar giriş yaparak root yetkisini almış oluyoruz. Bu aşamadan itibaren, komutların başlarında “Sudo” kullanmaya gerek kalmayacaktır.

Herhangi bir bilgisayardan, kurmuş olduğunuz sunucuya erişim sağlamak için SSH kurulumu gerekmektedir. # app-get install ssh komutu ile bu işlemi gerçekleştiriyoruz.

Linux mail server kurulumu için gerekli her şeyi doğru yaptıysanız, # hostname –f komutu ile karşınıza sunucuismi.domain.suffix formatında değeri görmeniz gerekir.

Linux mail server kurmak için gerekli olan paketleri de aşağıdaki komutlar ile tamamladıktan sonra konfigürasyon işlemlerine geçiş yapabilirsiniz.

 # apt-get install postfix postfix-mysql postfix-doc mysql-client mysql-server dovecot-common dovecot-imapd dovecot-pop3d postfix libsasl2-2 libsasl2-modules libsasl2-modules-sql sasl2-bin libpam-mysql openssl telnet mailutils 

Debain Linux Kurulumu

Linux server kurulum için sıkça tercih edilen yazılımlardan biri de Debian’dır. Debian birçok sürüme sahip olsa da, bireysel kullanıcılar için yeterli olan Lenny sürümü üzerinden Debian Linux kurulumu nasıl yapılır sorusunu sizlere ayrıntılı şekilde aktaracağız.

Liunux Mail Server Kurulumu

  1. Debain yüklü CD-DVD’yi bilgisayarımıza taktıktan sonra karşımıza Enter to boot seçeneği gelecek. Grafiksel olarak kuruluma geçmek isterseniz Installgui yazabilirsiniz, bireysel kurmak isterseniz bir şey yapmayın, profesyonel kurulum için expert yazarak ayrıntılı bölüme geçebilirsiniz.
  2. Debain Linux kurulumunun ilk aşamasında karşımıza dil-bölge seçeneği çıkacak. Türkçeyi seçtikten sonra DHCP yapılandırmasını otomatik mi, elle mi yapılandıracağınızı soracak. Manuel DHCP yapılandırması için ağı el ile yapılandır diyerek devam edebilirsiniz. Sonrasında ise karşımıza makine adı bölümü gelecek, burada Debian deneme yazarak devam edelim ya da siz bir isim belirleyin.
  3. İşletim sistemini kurmak için disk alanını seçmemiz gerekiyor. İsterseniz diskin tamamını kullanın, dilerseniz de  kesintisiz en büyük boş alan kullanın. En büyük boş alan kısmını seçtiğiniz takdirde, tüm dosyalar tek bölümde ve ayrı home bölümü olarak 2 seçenek karşınıza gelir. Eğer diskinizdeki alan 10-15 Gigabayt kadar varsa ayrı home bölümünü tercih edin, çünkü Debian bütün ihtiyaç duyulan dizinleri otomatik olarak ayıracaktır.
  4. Sonraki aşamada “Bölümlendirmeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeneğine tıklıyoruz, kaydedilsin mi sorusuna “Evet” diyoruz.
  5. Disk ile olan işlemin bitmesinin ardından Root parolası girmemiz gerekiyor. Unutmayacağınız bir şeyler yazın, sonrasında doğrulama amacı ile aynı parolayı tekrar isteyecektir.
  6. Root şifresini belirledikten sonra Paket yöneticisini yapılandır bölümünden Türkiye’yi seçiyoruz.
  7. Yazılım kurulumu ekranında ise ihtiyacımı olanlar tek tek seçebiliriz, hepsini tercih ettikten sonra kurulum için devam diyoruz.
  8. Sonraki aşamada ise GRUB kurulumu gelecek, “Evet” ve “Devam” dedikten sonra işlemimizi tamamlıyoruz.

Debain Linux kurulumundan sonra Debian Web Server kurulumu da yapmak isterseniz, php5, apache, phpmyadmin, mysql server kurulumunu yapmayı ihmal etmeyiniz.

Windows Mail Server Kurulumu

Windows mail server kurulumu, pek çok şirket için büyük önem arz etmeye başladı. Şirket içi veya dışı mail alıp gönderme işlemi için herkes maillerini kendi sunucularında barındırmak istiyor. Çünkü, yazışmalarınız çok gizlidir ve kimsenin ele geçirmesini istemezsiniz, bu yüzden sizin de mail server kurulumu yapmanız gerekebilir. Mail server içerisinde ise en yaygın kullanılanı Exchange server olarak bilinmektedir.

Liunux Mail Server Kurulumu

Mail server için önemli olan 3 tane farklı protokol yer almaktadır. Bunlar; SMTP, POP3 ve IMAP’tır. Bu protokollerin ne işe yaradığını sizlere ayrıntılı şekilde aktaracağız.

SMTP: SMTP protokolünün açılımı “Simple Mail Transfer Protocol”’dür. Mail gönderirken bu protokol kullanılır. E-mail yollayacağınız zaman istemci sunucu ile bağlantı kurmak zorundadır. Bu bağlantı için kullanılan port 25 portudur. Buradaki istemci Outlook olabilir. Siz kullanıcı adı ve şifrenizi girersiniz, mail gönderirsiniz, eğer bilgiler doğruysa istemi bu işi yapmak için onayı verir ve gönderdiğiniz mail karşı tarafa ulaşır.

POP3: Post Office Protocol 3, sunucu vasıtası ile E-mail almanıza olanak tanır. İstemci ise sunucuya bağlanmak için 110 numaralı portu kullanır. Karşı taraftan e-mail geldiği takdirde, istemciye girmiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifre doğruysa gönder ve al butonuna bastığınızda mailin size ulaştığını görebilirsiniz.

IMAP: Size gelen, giden maillerin bir sunucuda barınması gerekiyor. IMAP protokolü, yani “İnternet Message Access Protocol” E-postaların barınmasını sağlar, sunucunuz üstünde klasör oluşturma ve yetkilendirme işlemlerini yapabilirsiniz. IMAP 132 numaralı portu kullanır.

 

 

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ