Yazılarımız

Veri Akademi

C# GÖRÜNTÜ İŞLEME

Programlama dilleri birçok açıdan insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Evimizde kullandığımız beyaz eşyalardan ellerimizden düşmeyen cep telefonlarına, internette gezindiğimiz web sitelerinden bilgisayarlarda kullandığımız programlara kadar birçok alanda programlama dilleri kullanılmaktadır.
Bu yazımızda sizlerle programlama dünyasından sadece bir bölüm olabilecek C# resim işleme konusunda giriş bilgisi verilecektir. Bu giriş bilgilerinden yararlanarak bu konuda kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.

C# İle Görüntü İşleme

Aklımıza takılan görüntü işleme C# sorusuna gelince, elektronik ortamda yer alan resim, fotoğraf gibi görüntü dosyalarını istenildiği gibi düzenleme işlemidir. Buna bir örnek vermek gerekirse C# görüntü işleme ile bir fotoğrafın boyutu, rengi değiştirilebilir ve resim üzerinde döndürme gibi işlemler yapılabilir.

Görüntü İşleme Dersleri

C# görüntü işleme dersleri konusunda öncelikli olarak renk kavramını bilmemiz gerekmektedir. Çünkü görüntü işlemede en temel renk uzayı olan RGB renk uzayını bilmeden işlem yapmak pek mümkün değildir. Bunun için RBG nedir sorusuna cevap verelim. RGB, üç rengin ilk harflerinden oluşan bir tanımdır. Red, Green ve Blue yani kırmızı, yeşil ve mavi renklerinin İngilizce karşılığının ilk harfleri RGB ismini ortaya çıkarmıştır. İlk bilinmesi gereken elektronik ortamda renklerin bu üç rengin farklı tonlarda karışımından meydana geldiğini bilmek olacaktır.


 Görüntü İşleme Dersleri

C# image processing için yukarıda yapılan açıklamadan yola çıkılarak, bütün renkler saf olarak karıştırıldığında (yani %100 oranında) beyaz, %0 oranında karıştırıldığında ise siyah renk elde edilmektedir. Üç ana rengin farklı tonlarda birleşmesi sonucunda ise ara renkler meydana gelmektedir. Bu bilgiler bize C# görüntü işleme esnasında çok yardımcı olacaktır.


C# image processing

Piksel Nedir?

Resim, fotoğraf gibi görüntülerin en temel parçasına piksel denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse bir resmin çözünürlüğü 640 X 480 piksel dediğimiz zaman bu resimde 640 X 480 = 307200 adet piksel var demektir.

C# Görüntü İşleme Uygulama

Bu kadar teorik bilgiden sonra bir örnekle konunun anlaşılırlığını artıralım. Bu örneği uygulayabilmek için bilgisayarınızda ‘ Microsoft Visual Studio’ programının kurulu olduğunu ve aynı programla yeni bir ‘Windows Form’ uygulama projesi açabildiğinizi varsayıyoruz. Şimdi C# görüntü işleme dersleri kapsamında yeni bir proje oluşturalım. Proje adını ‘GoruntuIsleme’ yapabiliriz.

Yapacağımız örnekle birebir aynı olması açısından ikinci adım olarak Form adını Properties bölümünden ‘C# Görüntü İşleme’ yapıyoruz. Form alanına sol tarafta yer alan ‘Toolbox’ bölümünden iki tane ‘ PictureBox’ alıyoruz. Aldığımız PictureBox’lara sırasıyla yükleyeceğimiz resmi yüklüyoruz. Bunun için PictureBox’ı seçince sağ tarafta yer alan Properties -> Image kısmına işlem yapacağımız resmin yolunu belirtiyoruz. Aynı işlemi ikinci PictureBox için de yapıyoruz.

Yukarıdaki işlemler bitince aşağıdaki görüntüye ulaşmış olmalıyız.


C# Görüntü İşleme Uygulama

Bu aşamayı sorunsuzca geçtiysek gelelim kod kısmına. Form üzerinde çift tıklayarak C# görüntü işleme kütüphaneleri yardımıyla resim işlemeye başlayabiliriz. Kod penceresi açılınca öncelikle bir tane fonksiyon tanımlıyoruz. Bununla ilgili görüntü aşağıda yer almaktadır.


C# Görüntü İşleme

Bu işlemi de yaptıysanız kod kısmında ‘Form1_Load’ bölümüne aşağıdaki kodları yazıyoruz.


C# Görüntü İşleme Resim

Bütün bu işlemler bittiyse artık uygulamamızı çalıştırabiliriz. F5 tuşuna basarak uygulama çalıştırıldığı zaman aşağıda yer alan görüntüyü elde etmiş oluyoruz. Dikkat ederseniz PictureBox1’in rengi siyah beyaz olurken diğeri orijinal halinde kaldı. Bunun nedeni yazmış olduğumuz fonksiyonun sadece PictureBox1 için kullanılmış olmasıdır.


C# Görüntü İşleme Resim-1

C# Görüntü İşleme Kapanış

Günümüzde görüntü işleme çalışmaları birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin trafikte hız ölçme radarlarında, otomatik garaj girişlerinde plaka okuma için vs gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır. C# görüntü işleme, C++ görüntü işleme gibi yöntemlerle bu kontroller rahatlıkla yapılabilmektedir. Siz de bu giriş dersiyle beraber giriş yaptığınız görüntü işleme alanında daha fazla araştırma ve uygulama yaparak bu konuda bilgi birikiminizi ve deneyiminizi artırabilirsiniz.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ