Yazılarımız

Veri Akademi

ASP.NET SİTE YAPIMI

Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber bilişim dünyası da farklı bir yöne doğru gitmektedir. Günümüzde yoğun bir kullanıma sahip olan bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar internetin gelişmesiyle daha etkin kullanım alanı bulmuşlardır.

Özellikle çevrimiçi olarak web sayfalarında gezinmek ve işlemler gerçekleştirmek günümüzde bilişim dünyasının en dikkat çeken yanlarındandır.

ASP.NET Web Site Yapımı

Bu yazımızda sizlerle beraber ASP.NET site yapımı konusuna göz atacağız. Artık çoğu iş ve işlem web siteleri üzerinden yapıldığı için bu konuda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Öyle ki kullanıcı tabanlı web sayfaları geliştirilmesi ile birlikte dinamik site yapımı ön plana çıkmıştır.

ASP.NET Dinamik Site Yapımı

ASP.NET ile site yapımı konusunda geçmeden önce dinamik web sitesi hakkında kısa bilgilendirme yapmak yerinde olacaktır.

Dinamik web site, çalışma esnasında kullanıcılardan gelen verilere göre çalışan ve sitenin yüklemeden sonraki işlemlerinin dinamik bir şekilde işlediği web sayfaları olarak bilinir. Buna en iyi örnek, kullanıcı kayıt formlarında kullanıcı tarafından il seçeneğinin değiştirilmesiyle ilçenin de güncellenmesidir.

Bu sayede özellikle veri tabanıyla bağlantılı site yapımı için çok kullanışlı ve faydalı uygulamalar yapılmasına imkan sağlanabilir. Böylelikle kullanıcılardan kaynaklanan hata ve sorunların da büyük ölçüde giderilmesi sağlanacaktır.

Visual Studio Web Site Yapımı

Programcılığın artık genel olarak hazır bileşenlerle yapılmasıyla uygulama geliştiricileri özellikle asp site yapımı aşamasında zamandan büyük tasarruf sağlamaktadırlar. Bu sayede sağlanan kazanımların sürece katkısı büyük olmaktadır. Bundan dolayı web sitesi geliştirmek isteyenlerin C# site yapımı konusunda araştırma yapmaları ve kendilerini bu yönde geliştirmeleri faydalı bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.

ASP.NET site yapımı öncesinde asp ile site yapımı ön plandaydı. Fakat Microsoft tarafından Visual Studio program sürümlerinin peşi sıra çıkarılmasıyla birlikte ASP.NET parlayan bir yıldız gibi karşımıza çıkmıştır. Her ne kadar php ile site yapımı, joomla site yapımı ve flash web site yapımı konuları da farklı seçenekler olarak karşımıza çıkmış olsa da ASP.NET ’te web sitesi uygulaması geliştirmek hem kolay, hem pratik, hem de genel kullanım açısından cazip gelmektedir.

Visual Studio’da Örnek Bir Web Site Oluşturma

Şimdi sizlerle örnek bir web sitesi projesi oluşturalım. Bunun için bilgisayarlarınızda Microsoft Visual Studio programının kurulu olduğu varsayılacaktır. Visual Studio programını açıp

  • File -> New -> Project -> Visual C# -> Web

yolunu seçiyoruz. Ortaya gelen seçeneklerden ASP.NET Empty Web Application tıklanır. Name kısmına ‘İlkWebSayfamiz ’ diyelim.


ASP.NET ile site yapımı

İkinci işlem olarak sağ tarafta yer alan ‘Solution Explorerda web site adına sağ tıklayıp

  • Add -> New Item


 Visual Studio’da Örnek Bir Web Site Oluşturma

seçiyoruz. Sol tarafta yer alan

  • Visual C# -> Web

yoluna gelip ortadan ‘Web Form’ seçeneğine tıklıyoruz. Add diyerek çalışmamıza ilk aspx dosyasını eklemiş olduk.


Asp.net web uygulama oluşturma

Artık bundan sonraki adımlar bir web sayfanın tasarlanması aşamasına girmektedir. Bu adımlardan sonra artık kendinizi geliştirme adına örnek uygulamalar yapabilirsiniz. Konu anlatımımıza asp net sitemap yapımı ile son verelim.

ASP NET Sitemap Yapımı

Sitemap birçok yönden yarar sağlayan bir yapıdır. Özellikle arama motorlarının sitede yer alan sayfalara erişimini kolaylaştırır ve hızlandırır. Bir diğer önemli özellik olarak arama motorlarında daha kolay indexleme sağlar. XML formatında oluşan sitemap Visual Studio’da sol tarafta yer alan

  • Toolbox -> Navigation -> SiteMapPath

seçeneğinden eklenir.


Asp.net SiteMap Ekleme

ASP.NET Eğitimi

Buraya kadar anlatılanlar daha çok giriş niteliğinde bilgiler olup kendinizi ASP.NET site yapımı konusunda daha da geliştirmek isterseniz ASP.NET site yapımı görsel eğitim seti ve daha profesyonel yardım almanız faydalı olacaktır. Özellikle internet ortamından edineceğiniz bilgiler ve forumlardan alacağınız yardımlarla kullanışlı ve dikkat çeken uygulamalar geliştirebilmeniz mümkündür.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ