ANDROİD PROGRAM YAPMA
Android Uygulama Yapma
Günümüz dünyası teknolojik olarak hiç olmadığı kadar önemli gelişmelere tanıklık etmektedir. Bunda şüphesiz Ar-ge çalışmalarının büyük bir etkisi bulunmaktadır. Artık özellikle büyük firmalar Ar-ge konusunda büyük yatırımlar yaparak geleceği inşa etmenin planlarını yapmaktadırlar. Yapılan bu araştırmalar sonucunda artık akıllı sistemler açısından da önemli gelişmelere şahitlik etmekteyiz.
Akıllı telefonlar, akıllı saatler, kısacası akıllı cihazlar açısından yaşanan bu gelişmeler insanlarda bu cihazlara karşı olan merak duygusunu daha da artırmaktadır. Haliyle özellikle Android program yazma konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yazımızda sizlere Android program yapma için gerekli olan Eclipse hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Android Program Yapma Neden Önemli?
Ülkemizde ve tüm dünyada artık mobil cihazlar etkin bir biçimde kullanılmaya başlandı. Hatta öyle ki artık iletişim (Konuşma, mesajlaşma, e-posta gönderme vs) ve oyun oynama gibi eğlencelerin ötesinde bir yapıya sahip bir dünyaya sahibiz. Günlük koşuşturmaların, çevrimiçi alışverişin, iş takibinin ve daha birçok işlemlerin akıllı cihazlardan takibi mümkün hale gelmiştir. Bundan dolayı Android program yapma çok önemli bir yere sahip hale gelmiştir.
Günlük uğraşlar arasında yer alan bazı önemli noktalardan bahsetmek gerekirse, örneğin artık bankaların hemen hepsi bankacılık işlemlerini mobil dünyaya taşımıştır. Haliyle mobil cihazlarda güvenlik ve hız gibi etkenlerin önemi daha da artmıştır. Bundan dolayı mobil uygulama geliştirme konusunda gereken bilgi ve deneyim çok önemli olacaktır.
Son yıllarda artan mobil cihaz kullanımı ilgili cihazlarda uygulama geliştirme ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Tabi ki program yazma konusu başlı başına bir iş olduğundan bu konuda bilgi ve tecrübe önemli bir rol oynamaktadır. Bunun yanında program yazma bilgisi gerektirmeden uygulama geliştirmeye de fırsat veren program ara yüzleri mevcuttur.
Android Program Yapma Programı
Akıllı telefon dünyasında Android için program yazma konusunda farklı program ara yüzleri bulunmaktadır. Bunlar içerisinde 'Eclipse' ve 'Android Studio' en çok bilinen ve kullanılan programlar arasındadır. Bunların yanında hiç programlama bilginiz olmasa bile Android uygulamalar yapabileceğiniz programlar bulunmaktadır.
App inventor, appsgeyser mobiroller gibi ara yüzler sayesinde programlama konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmasanız da Android program yapma konusunda sorun yaşamazsınız. iPhone program yazma için de kullanıcı ara yüzleri bulunmaktadır. Fakat biz bu yazımızda daha çok Android program yapma konusunda bilgi verme yoluna gideceğiz.
Şimdi Android program yapma ile ilgili bu uygulamalarla ilgili olarak genel kavramlara göz atalım. Öncelikli olarak ‘Eclipse’ programından bahsedelim.
1. Eclipse
Açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülmüş olan Eclipse, özgür bir Android uygulama geliştirme ortamıdır. Eclipse esas itibari ile Java ve Java ilişkili teknolojiler, C ve Phyton gibi farklı uygulama geliştirme dilleri için de kullanılabilmektedir. Bu haliyle uygulama geliştiricilere esnek bir yapı sunmaktadır. Eclipse’te geliştirilen uygulamaların çalıştırılıp görülebilmesi de mümkündür.
Eclipse programında Google Plugin desteği, aygıt üzerinde debug ve publish özelliği, açık kaynak kodlu olmasından dolayı devamlı olarak güncel olması ve işletim sistemi bağımsız (Windows, Linux, Macos gibi) olması artı yönler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geliştirilen uygulamanın sanal ortamda derlenip tekrar tekrar çalıştırılması akıllı cihazlara uygulamanın optimum düzeyde çalışabilir halde atılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu da uygulamaların tutarlı ve kullanılabilirliğini artıracaktır.
Android de program yazma konusunda planlı ve istikrarlı bir şekilde çalışarak oldukça dikkat çekici ve her kesime hitap eden uygulamalar geliştirilebilir. Eclipse programında da uygulama yazma deneyimi kazanmak için birçok kaynaktan bilgi almak ve bu konuda araştırmacı bir tavır takınmak faydalı olacaktır. Hele ki açık kaynak bir uygulama geliştirme ortamından bahsediyorsak konuyla ilgili bir adım önde olacağımız kesindir. Bu sayede kaliteli ve aranan uygulamalara imza atmak mümkün olacaktır.
2. App İnventor
Teknolojinin ve bu konudaki araştırmaların gelişmesiyle artık uygulama yani yazılım sektörü de farklı bir yöne doğru gitmektedir. Hatırlanacak olursa makine dili kodlamadan bugüne birçok uygulama geliştirme ara yüzü geliştirilip tasarlanmıştır. Artık yapılan uygulamalar daha çok, ne kadar az zamanda, daha efektif ve kullanılabilir olarak geliştirilebilir konusunda çalışmalar yapılmaktadır. İşte App Inventor da bu çalışmanın bir ürünü olarak göz önündedir.
App Inventor, program yazma konusunda hiçbir bilgi sahibi olmayan ama mobil cihazlara uygulama geliştirmek isteyenler için güzel bir fırsat olarak sunulmuştur. Bu programla birlikte tek satır kod yazmadan uygulama geliştilebilir.
‘App Inventor’ MIT tarafından geliştiren ve herhangi bir programlama dili kullanmadan mobil uygulama geliştirmeye olanak sağlayan bir programdır. Şimdi bu programı kullanabilmek için hangi işlemleri yapmak gerekir hep beraber göz atalım. İlk aşamada aşağıdaki 2 faktörün olması gerekmektedir.
-
Google hesabı
-
Var olan Google hesabı ile ‘appinventor.mit.edu’ adresine kayıt
Bu işlemlerden sonra artık uygulama kurulum işlemi yapılabilir. Bunun için kurulumun gerçekleşmesi için cihazda Java'nın yüklü olması gerekmektedir. Eğer Java yüklü ise program kurulumu yapılıp uygulama geliştirme aşamasına geçilebilir.
Bu programla sürükle bırak yöntemiyle mobil uygulamalar geliştirebilmek mümkündür. Böylece tek satır kod bilmeden birbirinden farklı ve kullanılabilir uygulamalar geliştirilebilir. Siz de App Inventor programını kurup mobil uygulamalar geliştirerek farklı deneyimler kazabilirsiniz.
3. Appsgeyser Mobiroller
Mobil dünyanın hızla gelişmesi artık uygulamalarının da jet hızıyla üretilmesine imkan sağlamaktadır. Mobiroller da bu uygulamalar arasındaki yerini çoktan aldı bile. 2012 başlarında kullanıma sunulan program sayesinde tek satır kod yazmadan uygulamalar geliştirebilme olanağına sahibiz.
Mobiroller ile koda gerek olmadan kaliteli, hızlı ve güvenilir uygulamalar geliştirebilmek mümkündür. Ücretsiz denemelerle programda kendinize göre uygulamalar geliştirip farklı çalışmalar ortaya konabilir. Önümüzdeki dönemde buna benzer programlarla daha sık karşılaşacağımız kesin gibi gözüküyor. Bu da uygulama çeşitliliği açısından kullanıcılara fırsatlar sunacaktır.
Android Eğitimi
Teknolojiyi yakından takip etmenin getirdiği heyecan ve kararlılıkla birlikte mobil uygulama geliştirme isteği çoğu akıllı cihaz kullanıcısında bulunmaktadır. Çünkü gün geçtikçe karşımıza çıkan yeni uygulama ve çalışmalar sayesinde insanlardaki ilgi katlanarak artmaktadır. Bundan dolayı mobil uygulama geliştirme isteğinden doğan kararlılıkla birlikte ortaya çok çeşitli ve kullanıma uygun çalışmalar ortaya konulmaktadır.
Bu yazımızda tanıttığımız uygulamalar gerek kod yazarak gerekse de kod yazmadan akıllı cihazlar için uygulama geliştirmeyi kapsamaktadır. Haliyle aynı işe hizmet eden ama programlama yönüyle birbirinden ayrılan bu uygulama geliştirme ortamlarından program yazarak uygulama geliştirme ortamı olan Eclipse için Android program yazma dersleri almak yararlı olacaktır. Çünkü bilişim dünyasında program yazma işi apayrı bir öneme ve yere sahip olduğu için bu konuda profesyonel destek almak gerekir.
Yazımızın diğer programları bahsedildiği gibi program yazmadan uygulama geliştirmeye müsaittir. Tek satır kod yazmadan uygulama geliştirmek ve Android program yapma konusunda deneyim sahibi olmak mümkündür. Siz de tanıttığımız bu programlarla ve Android Eğitimi ile birlikte mobil uygulama geliştirme dünyasındaki yerinizi alıp birbirinden güzel ve kullanışlı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Bu sayede mobil dünyada ben de varım diyerek dinamik ve üretken çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.