ANDROİD OYUN GELİŞTİRME
Her geçen gün farklı bir teknolojik gelişmeyle karşılaştığımız çağımızda özellikle çocuklara yönelik çalışmalar da kendisini göstermektedir.
Biraz geriye gidildiği zaman masaüstü bilgisayarlarda başlayan oyun serüveni yıllar geçtikçe dizüstü, tablet ve son zamanlarda yoğun bir şekilde akıllı telefonlarda etkisini hissettirmektedir. Bundan dolayı Android oyun geliştirme gittikçe popülerleşen bir yapıya kavuşmuştur.
Android Eğitimi
Günümüzde yüksek tıklanma oranları yakalayan akıllı telefon oyunlarını geliştirmek aslında çok da zor değil. Oyun geliştirme eğitimi alarak kendinizi Android ve oyun programlama konusunda geliştirmeniz mümkün hale gelebilir.
Böylelikle 3D oyun programlama dünyasında kendinize yer edinip birbirinden güzel ve geniş kitlelere hitap eden uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Günümüzde öğrenebileceğiniz Android oyun geliştirme programları bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlerle ‘Android Studio’ ile Android oyun programlama konusunda bilgi verilecektir.
Daha çok giriş seviyesinde sunulacak olan bu eğitimle Android oyun geliştirme konusunda sizde farkındalık oluşması ve bu yönde kendinizi geliştirmenize bir giriş sağlamak bu yazının kazanımları arasındadır.
Android Oyun Programlama
Android ve oyun programlama konusuna geçmeden önce Android dünyasında yer alan oyun sektörüne genel bir bakış atacak olursak, günümüzde artık çoğu uygulama ortamlarının ve uygulama geliştirme kaynaklarının açık ve erişilebilir olduğu düşünüldüğü zaman aslında mobil oyun programlama sanıldığı kadar zor değildir. Çünkü uygulama geliştirmek için başlangıç seviyesinden uzman seviyesine çıkmak sadece çok araştırma yapmayı ve bu anlamda çok çalışmayı gerektirmektedir.
Akıllı telefonlar için uygulama ve oyun geliştirmenin bu kadar erişilebilir olmasıyla bu konuda yetenekli ve istekli olan kimselere gün doğmuş olmaktadır. Bu sayede hem Android oyun geliştirme için istekli olanlar kazanmış olacaktır hem de mobil dünyada çıkarılan oyunları dört gözle bekleyen oyun severler kazançlı olacaktır.
İşte bu yazıyla birlikte Android oyun programlama dünyasına giriş kapısını aralamış olmaktasınız. Bundan sonrası artık sizin araştırma ve isteğinize kalmış bir durumdur.
Android Oyun Geliştirme Aşamaları
Yukarıda yaptığımız girişten sonra artık örnek oyun uygulamamızı yapmaya başlayabiliriz. Bunun için bilgisayarımızda ‘Android Studio’ programının bulunması gerekmektedir.
Android oyun geliştirme için kullanacağımız ‘Android Studio’ programının bilgisayarınızda kurulu olduğunu varsayıyoruz. Sözü daha fazla uzatmadan Android ile oyun programlama için örnek uygulamamızı yapmaya başlıyoruz.
Mobil oyun programlama için ilk olarak ‘Android Studio’ programında yeni bir proje başlatıyoruz. Resim 1’de yeni projenin nasıl açılacağı gösterilmiştir.
Resim 1. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
“Start a new Android Studio project” butonuna tıklayarak yeni projeyi başlatıyoruz. Bir sonraki aşamada uygulamamıza vereceğimiz ad alanı geliyor. “Application Name” kısmına uygulama adını yazıyoruz. Ve ‘Next’ butonu ile ilerliyoruz.
Burada bahsedilmesinde faydalı olacak bir diğer kısım ‘Recent Projects’ kısmıdır. Burada daha önce açmış olduğunuz projelere hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Böylece çalışmaya devam ettiğiniz birden fazla proje varsa bunlara bir tıklamayla erişebilmeniz mümkündür.
Resim 2. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Resim 3’te bulunan aşama herhangi bir değişiklik yapmadan ‘Next’ diyerek ilerliyoruz.
Resim 3. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Bir sonraki aşama Resim 4’te gösterilmektedir. Burada ‘Blank Activity’ kısmının seçili olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü bu uygulamamızda şu an için boş bir çalışma sayfası yeterli olacaktır. Bu adımı da ‘Next’ diyerek geçiyoruz.
Resim 4. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Artık oyun geliştirme aşamaları için birinci adımı Resim 5’te bulunan ‘Finish’ butonu ile sonlandırmış oluyoruz.
Resim 5. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Yaptığımız son adımdan sonra Resim 6’daki ekranda gösterildiği gibi bir süre bekleyebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir telaşa kapılmanıza gerek yok. Program bu aşamada verdiğimiz bilgiler doğrultusunda projemizi oluşturmaktadır.
Resim 6. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Program ara yüz ekranı açılınca sol tarafta yer alan ‘Project’ tabında yer alan “app -> res -> layout -> activity_main.xml” kısmına tıklıyoruz. Ve ‘Palette’ tabında yer alan ‘TableLayout’u telefon simgemizde bulunan çalışma alanına sürükleyip bırakıyoruz. Bu durum Resim 7’de gösterilmiştir.
Resim 7. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Çalışma alanına ‘TableLayout’u aldıktan sonra çalışma alanına yine ‘Palette’ kısmında yer alan ‘Widgets’ kısmından bir tane ‘Medium Text’ ve ‘Text Fields’ kısmından bir tane ‘Number’ ekliyoruz.
Eklediğimiz ‘Medium Text’in ‘Properties’ kısmından adını ‘Tahmin Sınırı’ yapıyoruz. Şu an eklediğimiz ‘Number’a herhangi bir işlem yapmamıza gerek yok. Resim 8’de bu işleme ait ekran görüntüsü yer almaktadır.
Resim 8. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Yine ‘Widgets’ kısmından bir tane ‘Button’ ekleyip, ‘Properties’ kısmında adını ‘Sayı Üret’ yapıyoruz.
Resim 9. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Resim 8 ve Resim 9’da belirtilen işlemleri tekrarlayarak Resim 10’daki gibi bir ekran görüntüsü elde ediyoruz. Bunun için üst kısımda yazılanları tekrar etmenizde fayda var.
Resim 10. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
İşte geldik kodlama kısmına… ‘Palette’ kısmının alt tarafında yer alan ‘Design, Text’ kısımlarından ‘Text’ olan kısma tıklıyoruz ve ‘Sayı Üret’ butonumuzun bulunduğu yerin alt tarafına ‘android:onClick = ”SayiUret” />’ ekliyoruz.
Bu durum Resim 11’de gösterilmiştir. Aynı işlemi ‘Tahmin Et’ butonu için de yaparak bu adımı da bitiriyoruz.
Resim 11. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
‘Text’ kısmında işlemlerimizi bitirdik. Dikkat ederseniz bu işlemleri ‘activity_main.xml’ kısmında yapmaktayız. O kısımda yer alan ‘MainActivity.java’ya tıklayarak ‘activity_main.xml’ kısmında butonlara yazdığımız ‘SayiUret’ ve ‘Tahmin’ fonksiyonlarını tanımlıyoruz.
Çünkü bizim esas kodlama yapacağımız kısım ‘Main Activity.java’dır. Zaten programlama konusunda bilgi sahibi olanlar bu durumu kolayca fark edecektir.
Bahsedilen fonksiyon tanımlamalarından ‘SayiUret’ fonksiyonu Resim 12’de gösterilmektedir.
Resim 12. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
‘activity_main.xml’ kısmında tanımladığımız ‘Tahmin’ fonksiyonunun tanımlandığı kodlama kısmı Resim 13’te sunulmuştur.
Resim 13. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
İşte yaptığımız basit oyun programı bu kadar sürmektedir. Nihayet kodlamalar da bittikten sonra elde edeceğimiz ekran görüntüsü Resim 14’teki gibi olacaktır. Artık oyunumuzu çalıştırıp test edebiliriz.
Resim 14. Android Studio ile Örnek Oyun Programlama
Android Oyun Geliştirme
Yazımızda oldukça basit bir oyun yapmaya çalıştık. Görüldüğü gibi oldukça basit adımlardan oluşan bu uygulamayı yapmak çok da zor değildir. Android game developer olmak için başlangıç seviyesinde sunulan bu eğitimin sizlere bir fikir ve heyecan vermesi amaçlanmıştır.
Siz de Android oyun programlama konusunda daha fazla araştırma yaparak ve daha fazla çaba göstererek çok güzel ve etkileyici çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.
Android oyun geliştirme konusunda gelişme kaydetmek ve geniş kitlelere hitap eden çalışmalar ortaya koyabilmek için profesyonel bir şekilde Android eğitimi almanız faydalı olacaktır. Çünkü özellikle programlama konusunda ilerleme kaydedebilmek için uzman görüşü ve yardımı almak oldukça önemlidir.
Siz de Android oyun geliştirme konusunda iyi bir yere gelmek için bugünden itibaren çalışmalarınızı yoğunlaştırın ve bu alanda en iyiler arasındaki yerinizi almaya bakın.