Yazılarımız

Veri Akademi

ANDROİD NEDİR?

Geçmişten günümüze birçok teknolojik buluş yapılagelmiştir. Bu çalışmaları iki kategoride değerlendirebiliriz.

Birinci kısım gelişmeler direk olarak insanlarla buluşturulmamış (İnsanların şahsen kullanmadığı) ve insanların kullanımına sunulmamış olanlar. Örnek olarak tıp dünyasında yer alan buluşlar. Bu buluşları sadece işinin ehli uzman kişiler kullanıp insanlara yardımcı olmaktadırlar.

İkinci kısımda yer alanlar ise direk olarak insanların kendilerinin kullanabileceği gelişmelerdir. Buna verilebilecek örnek akıllı telefonlardır.

Android Nedir Ne İşe Yarar?

Bu yazımızın konusu, insanların şahsen kullanabildiği akıllı telefonlarda yer alan işletim sistemlerinden olan ”Android İşletim Sistemi nedir?" sorusunun cevabıdır.

Android Nedir?

Resim 1. Android Logosu

Android İşletim Sistemi, Linux tabanlı, mobil cihazlarda ve cep telefonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş olan, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak sunulan bir mobil işletim sistemidir. Her ne kadar açık kaynak kodlu olsa da bazı önemli kısımlar kapalıdır.

Sistemde bazı kısımlar kapalı olsa bile, bu haliyle var olan sistem daha hızlı ve çabuk bir şekilde gelişme gösterir. Android market sistemiyle de var olan uygulamaların hem çeşitliliği hem de miktarı büyümeye devam etmektedir.

Geliştiriciler tarafından yapılan Android uygulaması var olan markete yüklenerek kullanıcılarla buluşturulur. Bu sayede uygulamaların son kullanıcıya ulaştırılması kolaylaşmaktadır.

Resim 2’de Android marketten bir görüntü sunulmuştur.

Android Nedir?

Resim 2. Android Market

Android SDK Nedir?

Android İşletim Sistemi’nde uygulama geliştirmek isteyenleri ilgilendiren Android SDK sayesinde Android uygulama geliştirilebilmektedir. Bu aşamada karşımıza ”Android apk nedir?” sorusu çıkmaktadır.

Google tarafından desteklenen uygulama uzantısı ‘.apk’dır. Uygulama geliştiriciler tarafından yapılan uygulamalar apk uzantısıyla sunulur.

İsterseniz “Android os nedir?” sorusuna biraz daha detaylı tanımlamalarla ve açıklamalarla devam edelim.

Android Sistem Nedir?

Android İşletim Sistemi’nin açık kaynak kodlu olması (Bazı kısımların Google tarafınca kapalı tutulduğunu belirtmiştik) kullanıcılara var olan bütün hakların verilebildiği anlamına gelmediğini belirtmek gerekiyor.

Bunun için bir yetkilendirme sistemine sahip olan yapı ile kullanıcılara bütün yetkilerin verilmediğini söyleyelim. Peki Android root nedir?

Android’in Linux tabanlı olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bundan dolayı Linux’te yer alan ‘root’ yapısı Android’te de bulunmaktadır. Bilindiği üzere ‘root’ Linux’te en yetkili kullanıcıyı ifade etmektedir.

Akıllı telefona root yetkisi verme işlemiyle de (‘rooting’ ve ‘gettingroot’) sistem üzerinde tam kontrol hakkının elde edilmesi demektir. Root yetkisi alındığı zaman, silinemeyen gereksiz programların silinmesi gibi sistem üzerinde birçok işlem yapılabilir.

Android ROM Nedir?

“Android nedir?” sorusuna cevap aramaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Android için yer alan bir başka kavramı açıklamaya çalışacağız.

ROM, akıllı telefonlarda işletim sistemi yüklenmesi için ayrılmış özel alandır. İsterseniz bu alana hiç dokunmazsınız, isterseniz de birkaç farklı adımla işletim sisteminizde değişiklikler yapabilirsiniz.

Android sistemler için iki çeşit ROM vardır. Bunlar stock ve custom olarak ikiye ayrılır. Stock ROM, üretici firmanın orijinal olarak sunduğu çeşittir. Custom ROM ise uygulama geliştiriciler tarafından Stock ROM üzerinde oynanıp üzerinde değişiklik yapılabildiği çeşittir.

Bu sayede özellikle kullanıcılar tarafından önemli olan performans ve görsellik konularında gereken değişikliklerin yapılabilmesi bu alana girer.

”Android nedir?” sorusuyla ilgili olarak yapacağımız kavram açıklamalarına devam edelim.

Android Wear Nedir?

Gelişen teknoloji sayesinde artık hayalleri zorlayan çalışmalar hayata geçirilmektedir. Bu çalışmalarla birlikte insan hayatı kolaylaşmakta ve pratik bir hal almaktadır. İşte bu çalışmalar arasında yer alan Android Wear, Google tarafından sunulması hedeflenen giyilebilir teknolojik ürünleri kapsamaktadır.

Android Nedir?

Resim 3. Android Wear

Android Wear ile elinizi hiç kullanmadan, alarm ayarlama, mesaj alma ve gönderme ve taksi çağırma gibi işlemleri yapabileceğinizi söylersek herhalde birçok kimse şaşıracaktır.

Hatta böyle bir şeyin olacağına inanmayanlar çıkabilir. Ama teknoloji artık öyle gelişti ki bu yazdıklarımızın da ötesinde gelişmelere tanıklık edeceğimiz yakındır.

Android Beam Nedir?

Android İşletim Sistemi’nde paylaşım yapmak için Android Beam kullanılır. Android Beam’i açarak cihazları bir araya getirerek o an ekranda bulunan fotoğraf, video ve hatta web sayfasını bile diğer cihaza gönderebilmek mümkündür. Fakat bu işlemin yapılabilmesi için her iki cihazda da NFC özelliğinin olması gerekir.

Bu aşamada karşımıza “Android NFC nedir? sorusu çıkmaktadır.

Android NFC, Near Field Communication kelimelerinin kısaltılarak yazıldığı ve Android İşletim Sistemi bulunan cihazlarda veri aktarımını destekleyen bir yapıdır.

İki cihaz arasında veri aktarımını yapabilmek için Android Beam ve Android NFC’nin açık olması gerekmektedir. O an ekranda bulunan veriyi paylaşmak için telefonları sırt sırta getiriyoruz.

Resim 3’te bu durum gösterilmiştir. Cihazlar bağlanınca ayar durumuna göre ses çıkar ya da titrer. Ekranda “Işınlamak için dokunun” mesajını görünce ekrana dokunarak veri paylaşımını başlatmış oluruz.

Android Nedir?

Resim 4. Android Beam Kullanımı

”Android nedir?” sorusuna cevap aramaya devam ediyoruz ve bir sonraki kavramı aşağıda açıklıyoruz.

AndroidLauncher Nedir?

Android’lerde kullanılan Launcher’lar bilgisayarlarda kullanılan temalar olarak düşünülebilir. Telefonlara üretici tarafından yüklenmiş olarak gelen, yani varsayılan temaların artık kullanıcılar tarafından kullanılmak istenmediği ve farklı temalara sahip olmak istemeleri sonucunda Android Launcher’lar ortaya çıkmıştır.

Kullanıcılar için işlevsel ve sade bir ara yüz sunularak belli kalıplarda olan eski deyimle temalara gerek duyulmadan yeni ve farklı görünümler elde etmenin yolu Launcher’lardır.

Launcher’ların bir diğer özellikleri de geliştirilebilir olmalarıdır. Böylece ortaya çıkacak olan farklılıklar sayesinde çeşitlilik ve kalitede değişim yaşanacaktır. Bu da kullanıcılara fayda sağlayacak demektir.

Android Context Nedir?

”Android Context nedir?” sorusuna verilecek cevap, uygulama geliştiricilerin kullanabileceği, geliştirilen uygulama ortamının genel bilgilerini, durumlarını saklayan ve uygulama kaynaklarına erişim sağlayan ara yüzdür.

Geliştirilecek uygulamanın diğer bölümünde yer alan veri ve kaynaklara erişim sağlamak için Android Context kullanılmaktadır.

View, adapter, listener, services, shared Preference gibi detayların kullanılarak uygulama arkaplanında işlemler yapabilmek mümkündür. Bu konuya daha çok uygulama geliştiriciler ilgi duydukları için bu konuda kendinizi geliştirmek için biraz daha fazla araştırma yapmanız gerekecektir.

Android Nedir Son Sözler

Hemen her konuda olduğu gibi Android dünyası da her ne kadar yakın zamanda dünyamıza girmiş olsa da oldukça geniş bir bilgi havuzuna sahiptir. Günümüzün gelişmiş teknolojik cihazlarında kullanılan bir işletim sistemi olan Android İşletim Sistemi için, Android işlemci nedir tarzında sorular da gelmektedir.

Şunu belirtmek gerekir ki Android bir işlemci değil, yeni nesil cep telefonu ve tabletler gibi akıllı cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir.

Bu yazımızda “Android nedir?” sorusuna cevap olarak bazı temel kavramlardan bahsettik. Yeni ortaya çıkan bu kavramlar hakkında doğru bilgi sahibi olmak bahsedilen cihazların etkin kullanımı için gerekli olabilecek türden bilgiler içermektedir.

Özellikle root, wear, beam, nfc ve launcher gibi kavramların ne olduklarının bilinmesi insanlara akıllı cihazların kullanımı ile ilgili olarak kolaylıklar sağlayacaktır.

Siz de bu veriler ışığında var olan Android Eğitimleri ile bilgilerinizi güncelleyerek etrafınızda gelişen teknolojik olaylara tanıklık etmenin keyfini varın. Bu sayede karşınıza çıkan yeni ürünlerle ilgili olarak var olan temel kavramları bilerek ve anlayarak sahip olduğunuz bilgileri kullanabilirsiniz.

Böylece teknolojinin içinde olup da kavramlara yabancı kalmaktan uzak olmanın aksine var olan bilgi birikiminize yenilerini ekleyerek hayatı yakında takip edebilirsiniz.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ