ANDROİD İŞLETİM SİSTEMİ
Android İşletim Sistemi Nedir?
Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir teknolojik cihaz veya uygulama girmesin. Çağımız gereği bilimsel anlamda yapılan çalışmalar çok çeşitli ve hızlı bir şekilde devam etmektedir. Öyle ki akşamdan sabaha yeni bir gelişmeye gözlerimizi açıyoruz. İşte bu gelişmeler arasında yer alan ve bu yazımızın konusu olan Android İşletim Sistemi de günümüz akıllı telefonlarında kullanılan işletim sistemidir.
Android İşletim Sistemi telefonlar için geliştirilmiş olan Linux tabanlı mobil işletim sistemidir. Dünya üzerinde kullanılan mobil işletim sistemleri arasında halen en çok kullanılanı Android İşletim Sistemi dir.
Android İşletim Sistemi Özellikleri
Google tarafından akıllı telefonlar, tabletler ve netbooklar için geliştirilmiş bir işletim sistemi olan Android İşletim Sistemi, Linux çekirdek tabanı üzerine yapılandırılmış GNU yazılımdır. GNU açılımı nedir derseniz, “GNU’s Not Unix” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe olarak “GNU Unix Değildir” anlamına gelen GNU, UNIX’e benzeyen ama yapısında herhangi bir UNIX kodu içermeyen özgür bir yazılım olarak dikkat çekmektedir.
Burada biraz GNU’dan bahsetmek yerinde olacaktır. Linux çekirdeği kullanılan sistemlerde GNU araçları da kullanılmaktadır. Aşağıda GNU araçlarını kullanan diğer işletim sistemleri sunulmuştur.
- Windows
- Mac OS
- Solaris
- BSD
Android İşletim Sistemi Güncelleme
Bu aşamada Android İşletim Sistemleri güncellemelerinden bahsetmekte fayda var. Burada Android İşletim Sistemi ne işe yarar sorusuna da belli açılardan bir nebze de olsa cevap bulunabilir.
- Android Beta: 5 Kasım 2007’de piyasaya sunulan ve Android İşletim Sistemi’nin başlangıcı diyebileceğimiz deneme sürümüdür. Bu sürüm sadece akıllı telefonlar için geliştirilmiştir.
- Android 1.0: 23 Eylül 2008 tarihinde sunulan ve ilk defa ‘Android Market’in kullanıldığı sürümdür. İlk defa HTC Dream adlı akıllı telefonda kullanılmıştır. Yine bu da sadece akıllı telefonlar için geliştirilmiştir.
- Android 1.1 (Petit Four): 9 Şubat 2009 yılında yayımlanan ve ‘Petit Four’ olarak anılan bu sürüm yine sadece akıllı telefonlar için geliştirilmiştir.
- Android 1.5 (Cupcake): 30 Nisan 2009’da duyurulan ve resmi olarak kod adı kullanılan ilk sürümdür diyebiliriz. Bu sürümle birçok yeni özellik gelmiştir.
Kamera kaydedici mod ile videoları seyretme ve kaydedebilme, telefon üzerinden resimleri ‘Picasa’ya, videoları ise direk olarak ‘Youtube’a yükleyebilme, metin tahmin eden klavye yazılımı, A2DP ve AVRCP destekli bluetooth, belirli bir uzaklıktan bluetooth kulaklığa otomatik olarak bağlanabilme, ana menüde kullanılan klasör ve ‘Widget’ları düzenleyebilme, animasyonlu ekran geçişleri sayılabilecek yenilikler arasındadır. Yine bu sürüm de sadece akıllı telefonlar için geliştirilmiştir.
- Android 1.6 (Donut):15 Eylül 2009 yılında duyurulan yeni sürümle birlikte geliştirilen ‘Android Market’ uygulaması, kamera kaydedici ve galeri, dahili kamera, galerilerde çoklu silme özelliği, gelişmiş arama özelliği, WVGA ekran çözünürlüğü desteği gibi birçok yeni özellik kullanıcılara sunulmuştur.
Android 1.6 SDK ile birlikte gelen ‘Donut’ 2.6.29 sürüme sahip Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürüm de akıllı telefonlar için geliştirilmiştir.
- Android 2.0/2.1 (Eclair):26 Ekim 2009’da Android 2.0 SDK ile birlikte duyurulan ve 2.6.29 Linux çekirdeği üzerine kurulan yeni sürüm daha çok kullanımla ilgili yenilikler getirmiştir.
Hız iyileştirmeleri, Bluetooth 2.1 desteği, senkronizasyon desteği, HTML5 desteği, Exchange senkronizasyon desteği, geliştirilmiş Google Maps 3.1.2, kamera için dijital zoom, sanal klavye geliştirmesi, hareketli duvar kağıtları bu yenilikler arasındadır.
- Android 2.2 (Froyo):20 Mayıs 2010 yılında Android 2.2 SDK ile birlikte duyuruldu. Bu sürümde daha çok hız, hafıza ve performans üzerinde çalışılmıştır. JIT geliştirmeleri ile uygulamaların daha hızlı çalışması sağlanmıştır. Güvenlik politikaları, Auto-Discovery, GAL look-up, takvim senkronizasyonu ve remote wipe gibi Microsoft Exchange geliştirmeleri ile daha da gelişen sistem olan Android’e daha birçok yeni özellik gelmiştir.
Bunlardan bazıları, USB bağlantısı, WİFİ özelliği, mobil ağ üzerinden veri erişimin, engelleme, sesli arama, şifreleme, tarayıcılarda dosya yükleme için destek, GIF görüntüleme, Adobe Flash Player 10.1 desteğidir.
- Android 2.3 (Ginderbread): Bu sürüm 6 Aralık 2010 tarihinde duyurulmuştur. Android 2.3 SDK ile birlikte gelmiştir ve Linux 2.6.32 çekirdeğini kullanmaktadır. İlk olarak Google HTC tarafından üretilen Nexus S üzerinde kurulup denenmiştir. Bu sürümle birlikte 1280X768 ve yukarısı çözünürlüğe sahip ekranlar desteklenmeye başlamıştır. Ayrıca çoklu kamera desteğiyle birlikte NFC ve Multitouch gibi özellikler de eklenmiştir.
- Android 3.0 (Honeycomb): 22 Şubat 2011’de duyurulan bu sürüm Android 3.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sürümden sonra çıkan bütün tablet sürümleri ‘Honeycomb’ olarak adlandırılmıştır.
Bu sürümü diğerlerinden ayıran özellik sadece tablet bilgisayarlar için yazılmış olmasıdır. Bu özelliğiyle tabletlere yönelik ilk ve tek Android sürümüdür. İlk olarak Motorola Xoom adı verilen tablet bilgisayarda kullanılmıştır. - Android 4.0 (Ice Cream Sandwich):19 Ekim 2011 tarihinde duyurulmuştur. Android 4.0 SDK ile birlikte gelen ve 3.0.1 sürüm numarası ile Linux çekirdeğini kullanılarak geliştirilen sürüm ilk olarak Samsung Galaxy Nexus’ta kullanılmıştır.
- Android 4.1 (Jelly Bean): 27 Haziran 2012 tarihinde duyurulan bu sürüm 3.0.31 numaralı Linux çekirdeğini kullanmıştır. Android İşletim Sistemi yükseltme burada daha da ön plana çıkmaktadır.
Bu geliştirmeyle ara yüzde önemli değişiklikler göze çarpmaktadır. Örneğin 30 FPS civarında olan ara yüz geçiş ve dokunmatik algılama hızı yaklaşık olarak 60 FPS’e çıkarılmıştır. Ayrıca CPU, GPU ve ekran arasındaki etkileşimlerde sağlanan iyileştirmeler de hıza önemli derecede katkı yapmıştır.
Bu sürüm ayrıca, ayrıntılı özelleştirmeler ve iyileştirmeler, widget’ların yeniden boyutlandırılabilmesi, kamera iyileştirmeleri ve Google Android İşletim Sistemi Now gibi uygulamalarla dikkat çekmeyi başardı. - Android 4.2 (Jelly Bean): 13 Kasım 2012 tarihinde duyurulmuştur. Bu sürüm de yine 3.0.31 numaralı Linux çekirdeğini kullanmıştır. Bu sürümle birlikte kameranın 360 derece çekim yapması sağlandı. Bildirim paneli ayrıntılı hale getirildi. Ara yüz nispeten aynı kaldı.
- Android 4.3 (Jelly Bean): 24 Temmuz 2013’de duyurulmuştur. Çoklu kullanıcı profili ve sınırlamalar, ‘Bluetooth Low Energy’, ‘Open GL ES 3.0’ desteği ile 1080p videoların rahatlıkla oynatılabilmesi, DRM API’leri, ‘Google Play Store’da yapılan güncellemeler yapılan geliştirmeler arasında yer almaktadır.
- Android 4.4 (KitKat):31 Ekim 2013 tarihinde duyurulmuştur. Bu sürümde özellikle arama ve mesajlaşmalarda yapılan geliştirmeler ön plana çıkıyor. Ayrıca kablosuz yazdırma, e-posta hizmeti, indirmelerdeki iyileştirmeler, çoklu görev gibi yenilikler diğer öne çıkan geliştirmeler.
- Android 5.0 (Lollipop): 15 Ekim 2014 tarihinde duyuruldu. Bu sürümde tüm uygulama ve hizmetler ‘Material Design’ altında toplanmış haldedir. Performans konusunda da önemli değişiklikler yapılmış ve hız bir önceki sürümden yaklaşık 4 kat artırılmıştır. Ayrıca ara yüz ve resim, font, ışıklandırma gibi görseller daha da doğal olarak sunulmaya başlanmıştır.
- Android 5.1 (Lollipop): 10 Mart 2015 tarihinde duyurulmuştur. Yeni sürümde kayıp ve çalıntı durumları için daha etkin bir koruma getirilmiştir. Akıllı Wifi bağlantısı ile internete bağlanmak daha da kolaylaştırılmıştır. ‘Priority Mode’ yani öncelik modu ile ileriye dönük planlarınızı daha iyi optimize edebiliyorsunuz. Alarm ses seviyesi ayarlama ve sim kartın olmamasıyla ilgili olarak gelen uyarıda yapılan değişiklikler de dikkate değer görünüyor.
Dikkat ederseniz hemen hemen bütün sürümlerde bir de İngilizce olarak yazılan ifadeler bulunmaktadır. Bu ifadelerde dikkat çeken nokta hepsinin yiyecek olmasıdır. Bu isimlerin neden verildiğinden çok her sürüme farklı bir anlam katmış olmasıdır. Yukarıdakilerden en iyi Android İşletim Sistemi hangisi diye sorulsa mutlaka son sürüm bir adım öne çıkacaktır.
Bu sürümler arasından cihazına en uygun olanı Android İşletim Sistemi indir diyerek indirebilir ve Android İşletim Sistemi yükleme özelliği ile dokunmatik cihazlarınıza yükleyebilirsiniz.
Son yapılan çalışmalarla birlikte Android İşletim Sistemi PC kurulumu da mümkündür. Fakat bu konuda netbook’lar daha akıllıca bir çözüm olacaktır. Bu sayede Android İşletim Sistemi kullanımı konusunda farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.
Android Eğitimi
Günümüzde internette var olan her türlü bilgi ve belge bizlere birer kaynak olarak sunulmuştur. Son yıllarda gelişen Android teknolojisi ile birlikte Android İşletim Sistemi de oldukça göz önünde olmuştur. Siz de Android eğitimi konusunda kendinizi geliştirme yolunda bir adım atarak geleceği daha net görme imkanına sahip olabilirsiniz. Böylece halen yaşanmakta olan ve gelecekte öngörülen gelişmeler hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.