Yazılarımız

Veri Akademi

WEB PROGRAMLAMA DİLLERİ

Web programlama dilleri üzerine anlatılabilecek ve sorulabilecek yüzlerce soru bulunuyor elbette. Ancak içlerinden bazıları temel bilginin edinilmesine ve dolayısıyla web programlama üzerine bazı olguların kavranmasına yönelik nitelikli soruları barındırıyor. Dolayısıyla bu soruların üzerinden giderek web programlama dilleri ve diğer kategorilerden bahsetmek bahsi geçen konuda daha detaylı ve açıklayıcı bilgileri aktarmamıza imkân tanıyacaktır. Örneklerle izah edecek olursak ;

Web Programlama Dilleri Nelerdir?

Web programlama içerisinde kesin kurallar barındırmaz. İçerikleri ve temeli oluştururken kullanacağınız teknikler ve yöntemler size ait olacağı gibi, kullanacağınız dillerde farklılık gösterebilir. Bu farklılık kullanım amacınıza ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillenebilir. Ancak web programlama dilleri, içeriğin kullanım amacınıza hitap etmesi açısından önemlidir. Bundan bahsetmeden önce programlama dillerinden bahsedelim:

Web Programlama Dilleri

PHP

PHP; genellikle forum ve blog uygulamalarında tercih edilmektedir. Daha önceleri kurumsal firmalarda içerik yönetimi konusunda rol oynarken, günümüzde yer aldığı konum farklılaşmıştır. PHP kodlama açısından oldukça mantıklı ve çözümleyici seçenekler sunabilir.

HTML

HTML ; web programlama dilleri arasında yapı taşı niteliğinde rol oynamış, basit bir dildir. Programlamaya giriş için tercih edilebilecek diller arasındadır. HTML etiketleri içerisinde ifade edilir ve tüm diller gibi kafa, vücut ve uzantı mantığıyla çalışır.

JAVA

Java ; uygulama dilidir. JSP üzerinden çalışır ve kontrol edilir. Günümüzde birçok web sitenin temelinde yatar. Öğrenilmesi diğerlerine göre daha zor, ancak kazançları en fazla olanıdır. Jsp nedir? Java Server Page anlamını ifade etmektedir. Herhangi bir programlama dili içine Java uygulamasının veya kodunun gömülmesi işidir.

Web Programlama Dilleri

Yukarıda yer alan web programlama dilleri doğrultusunda sektör içerisinde öğrenmek istediğiniz dilin eğitimlerini alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak alacağınız eğitim ve temel üzerinden web programlama derslerinin süresi ve içeriği belirlenebileceğinden, kullanım amaçlarınızı şekillendirmeniz ve bu konuda bakış açısı kazanmanız önemli rol oynamaktadır.

Eğitimlere devamlı olarak katılmak, dersleri aksatmamak ve bir yabancı dil öğreniminden farksız olduğunu düşünmek başarınıza olumlu artılar sağlayacaktır. Dolayısıyla web programcılığı açısından zaman ve nakit kavramları da önem arz ettiğinden teorik kısmı halledip pratiğe dökebilme kısmı olarak adlandırdığımız evreye geçmelisiniz.

İçeriklerde ve kodlama tarafında programlama dillerine göre zaten seçimler yapacağınız için, kullanım amaçlarınızın oluşturulması konusundaki faktörleri de sıralamak mantıklı olacaktır. Bu faktörler içeriğinize uygun web programlama dillerinden birini seçmenizi mümkün kılacaktır.

Gerekli kategorilendirme işlemi ise şu şekilde yürütülmelidir:

1. Hedef pazar seçeneği

2. Müşteri Portföyü

3. İhtiyaç analizi

Yukarıda listelenen seçenekler programlama dilleri kategorileri üzerinden seçim yapmanıza olanak sağlayacak anahtar kelimeleri belirtmektedir. Uygun seçeneklerin oluşturulması veya listelenmesi konusunda yardımcı olmakla beraber, içeriğin hem web hem mobil versiyonu için kullanılabileceği ihtimali de hesaba katılmalıdır.

Mobil Programlama Dilleri

Mobil programlama dillerinden birisi olarak adlandırdığımız Java söz konusu olabilecekken, tamamen tarayıcı tabanlı içerikler için PHP tercih edilebilir.

Web Programlama Dilleri

Ayrıca reklam faaliyetleri, ileriye dönük diğer projeler veya geliştirmeler ihtimali göz önünde bulundurulacak olursa; en popüler programlama dillerinden hem basit hem de kolay geliştirilebilir olması nedeniyle HTML tercih edilebilir. Burada anahtar nokta programlama dilini seçmek olacağı için, popüler programlama dilleri bir seçenek değil yol gösterici olmalıdır.

Yukarıda anlatılanlar ışığında gerek sunucu taraflı programlama dilleri, gerekse web içeriklerinin kontrolü ve yönetimi konusunda teknik ve detaylı bilgilere giriş yapmış olacaksınız. Özgünlük ve farklılığı yakalayabildiğiniz takdir de, içeriklerinizin kalitesi de artacaktır. Kriterlerin programlama diline yansıyacağını unutmamanızı, bu sayede portföy veya pazar yaratabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ