Yazılarımız

Veri Akademi

ASYNCHRONOUS JAVASCRİPT AND XML (AJAX)

AJAX (İngilizce: Asynchronous JavaScript and XML, Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML), İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

Nasıl okunması gerektiği konusunda bir genel uzlaşma olmamakla birlikte çoğunlukla yazıldığı gibi ajaks olarak okunurken, kimileri tarafından aynı yazımlı isme iye futbol takımı örnek gösterilerek ayaks olarak okunmaktadır. İngilizce'de ey-ceks olarak okunur.

En yaygın kullanım alanı, sayfayı yeniden yüklemeye gerek kalmaksızın, sayfada görünür değişiklikler yapmaktır. XMLHttpRequest kullanılarak birden fazla bağımsız işlem yapılabilir. Bazı bilişim uzmanları, AJAX'ın HTML ve XML'den sonra en yenilikçi İnternet yazılımı olduğunu ve Web 2.0.'ı sonlandırıp, 3. evrenin kapısını açtığını öne sürmüşlerdir.

Asynchronous JavaScript and XML sözcüklerinin kısaltması olan Ajax, etkileşimli (interaktif) web uygulamaları yaratmak için kullanılan bir web programlama tekniğidir. Temel amacı arka planda sunucuyla ufak miktarda veri değişimi sayesinde sayfayı daha hızlı güncelleyebilen web sayfaları yapmak, dolayısıyla kullanıcının istediği her anda bütün web sayfasını güncellemek derdinden kurtulmaktır. Bu da web sayfasının etkileşimini, hızını ve kullanılabilirliğini artırmak demektir.

JavaScript Kursu: JavaScript; tüm web programcılarının bilmesi gereken temel web programlama dillerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

JavaScript; web tarayıcıları tarafından kullanılıyor olması, asenkron iletişim sağlaması ve dinamik programlama dili olması nedeniyle web programcılarına pek çok kolaylık sağlamaktadır.

JavaScript; nesne tabanlı, prototip kullanımına izin veren, Mixin tasarım şablonunu destekleyen yapısı ile modern programlama dilleri arasında yerini alır.

JavaScript ile ilgili olarak en temelden en ileri konulara kadar detaylı biçimde örnekleriyle ele alıp incelemekteyiz.

JavaScript eğitim boyunca, katılımcı ihtiyaçlarına göre Eclipse ya da NetBeans geliştirme ortamları üzerinde örnekler yapılacaktır.

JavaScript programlama kursu sonucunda eğitime katılanlar, JavaScript teknolojisini kullanarak daha zengin web uygulamaları geliştirme yeteneğine sahip olacaklardır.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ