Yazılarımız

Veri Akademi

CLOUD COMPUTİNG (BULUT BİLİŞİM) NEDİR?

Cloud Computing web tabanlı uygulamalar için üretilmiş bir isimdir. Dilimizde net olarak çevirisi bulunamamış olsa da bulut bilişim ismiyle anılıyor. Cloud Computing nedir sorusu sorulduğunda karşılık olarak verilecek cevap ise web tabanlı uygulamalara her an ulaşmayı sağlayan sanal bellek diyebiliriz.

Cloud Computing yani bulut bilişim sayesinde verilerinizi, kişisel dosyalarınızı, uygulama ve programlarınızı bu sanal disk üzerine kaydedersiniz. Sonrasında kişisel bilgisayarınız dışında bir cihazdan internet bağlantısı olan her yerden bu dosyalara erişiminiz mümkün olur.

Büyük bir kolaylık olarak hayatımıza giren ve birçok örneğini gördüğümüz bulut bilişim ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Cloud Computing örneklerine Google Drive, Yandex Disk, Picasa, Apple MobileMe gibi web tabanlı uygulamalar gösterilebilir.

Cloud Computing veri depolama ve ulaşma sistemleri çok yönlü olarak kullanılabiliyor. İsterseniz dosyalarınızın arşivi için, isterseniz önemli dosyalara her an ulaşabilmek için bulut bilişimi kullanabilirsiniz. Bu noktada çeşitli türlere ayrılmış Cloud Computing sistemleri dikkatimizi çekiyor. Dört ana gruba ayrılmış olan bulut bilişim seçenekleri kullanıcı ihtiyacına göre şekilleniyor.

Cloud Computing , fiziki bir makinenin hard diskine kaydettiğimiz belgelerimize her noktadan ulaşmamızı sağlayan sistemdir. Aynı zamanda web sitesi ve web tabanlı yazılımları gerçekleştirebilmek için daha elverişli imkânlar sunar. Bulut bilişimi alanında günümüzde birçok Türk firma ücretsiz olarak bu hizmeti sunmaktadır.

Hızlı veri paylaşımı , sunucu problemlerinin yaşanmıyor oluşu, daha hızlı bağlantı ve cihazlar arası senkronizasyon en büyük avantajlarından sayılmaktadır. Eğer yüksek dosya aktarımları yapıyorsanız ücretli olarak paket sahibi olmanız gerekmektedir. Genel anlamda 5 GB ortalama bir ücretsiz alan sunuluyor.

Public Cloud

Public Cloud olarak adlandırılan Genel Bulut için Google Mail servisini örnek gösterebiliriz. Bu servis genel anlamda tüketicilere ücretsiz olarak sunulur ve belli bir depolama alanıyla mail hizmeti sunar. Bunun dışında Private Cloud daha çok özel kullanımlar için tasarlanmış olan bir sistemdir.

Buna en büyük örnek genelde büyük şirketlerce kullanılan HyperV ile System Center uygulamalarıdır. Microsoft tarafından sunulan bu uygulamalar çok sık kullanılmaktadır. Bunlar dışında ikisinin karışımı Hybrid Cloud ile Community Cloud bulunur.


Cloud Computing Nedir?

Cloud Hosting

Cloud Hosting ile birden fazla sunucuyu birbirine bağlayabilmek mümkündür. Bunun için aynı veri vermezinde olmasına dahi gerek yoktur. Aralarında kurulacak bir Cloud network ağı ile kıtalar arası bağlantı bile yapılabilmektedir. Cloud Hosting sistemi avantajları sayesinde birçok webmaster tarafından kullanılmaktadır.

İnternet girişimlerine ayırdıkları bütçe ile bir VPS ya da Dedicated sunucu kiralamak yerine kullandıkları kadar ödeyebilecekleri Cloud Computing sisteme yatırım yaparlar. Böylece projeleri tek bir makine yerine büyük bir makine ağının içinde hayata geçirilir. Olası sunucu problemlerinden etkilenmez, en yakın sunucudan beslenir ve daha hızlı bir hizmet sunar.

Cloud Server

Bir VPS ya da Dedicated sunucu ile yapacağınız işlemleri daha geniş bir kapsamla Cloud Server sayesinde yapabilirsiniz. Cloud Server nedir sorusu günümüzde sıkça soruluyor. Cloud Server sanal bir veri depolama ve işleme uygulamasıdır. Bu sistemde sunucu yükünü hafifletmiş olursunuz. Örneğin ihtiyacınız olmayan bir sunucuya kira ödemek zorunda kalmazsınız. Çünkü Cloud Serverlarda kullandığınız kadarının parasını ödersiniz. Dolayısıyla daha kârlıdır.

Ayrıca bu sistemle birçok makineyle entegre olarak çalışırsınız. Böylece müşterileriniz kendilerine en yakın bilgi merkezi üzerinden bağlantı kurarlar. İşlemler daha hızlı hallolur ve hata payına yer yoktur. Güncel yedekleme ve güncelleme gibi artıları bulunan Cloud Server günümüzün en çok kullanılan web tabanlı uygulamalarındandır.


Cloud Computing Nedir?

Bulut Sistemi Nedir?

Bulut bilişimi nedir sorularının artmasıyla ne kadar kullanılabilir olduğunu anlayabiliyoruz. Bulut sistemi ile web projelerinizi güvenli bir biçimde geliştirerek dosyalarımıza erişim sağlayabiliriz. Bulut sisteminin nasıl çalıştığı hakkında bilgiyi aktarmak istiyoruz.

Bulut sistemi hayatımızda var olan flash disk, mail, cd ve disket gibi veri aktarım ürünlerinin kolay bir alternatifidir. Örnek olarak bir dosyayı hem iş yerinizde hem evinizde geliştiriyorsanız muhtemelen flash disk ile sürekli taşıma işlemi yapıyorsunuzdur. Bu hem bir önceki taslağın kopyası ile uğraşmanıza, hem de yüksek boyutlu bir dosyaysa standart veri aktarım hızını beklemenize sebep olur. İşte bulut bilişim ile bu sorunları yaşamadan dosyalarınızı aktarabilir, başka bir cihazdan alabilir ve saklayabilirsiniz.

Bulut Uygulaması

Bulut uygulamaları daha çok 2011 yılından sonra hayatımızda yer etmeye başladı. Bununla beraber dünyaca ünlü şirketler ve teknoloji devleri sundukları ücretsiz bulut bilişim uygulamalarıyla kullanıcıları kendilerine çekmeyi amaçladılar. Ortalama olarak 5 GB ya da 10 GB gibi ücretsiz bir alan tahsisinden sonra ücretli bir sunucu bölümü edinebiliyorsunuz. Kendi dosyalarınızı hem güvenli hem de hızlı işleyebilmek adına birçok araç gereçten kurtulmanızı sağlayan Cloud Computing sistemi hayatımızı kolaylaştırıyor.

Bulut uygulaması kullanmak istediğiniz uygulama marketlerinden hemen edinmeniz mümkün. Aynı zamanda ücretsiz olarak belli bir limit sunuluyor. Bulut sistemi ile verilerinizi depolama ve arşivlemenin en kolay yoluyla tanışın. Ayrıca sistem özellikleri ve işletim sisteminizin ne olduğunun hiçbir önemi yok hepsiyle senkronize çalışmaktadır. Hızlı veri bağlantısı, sürekli güncel alt yapısı ile dosyalarınıza istediğiniz noktadan erişmek sizin elinizde. Sadece bir internet bağlantısıyla bilgisayarda çalıştığınız dosyaları tablet ya da cep telefonunuza alabilirsiniz.


Cloud Computing Nedir?

Cloud Uygulamaları

Şu an piyasada bulunan bazı Cloud uygulamaları oldukça popüler olarak dikkat çekiyor. Çok sayıda kullanıcısıyla günlük devasa veri akışına sahip olan uygulamaların başında Google Drive ve Yandex Disk geliyor. Bu uygulamalar zaten Cloud Computing bulut bilişimine en büyük örnekler olarak gösteriliyor. Kısaca piyasada sık kullanılan Cloud uygulamalarından biraz bahsedelim.

Google Drive , kullanıcılarına 5 GB bir alanı ücretsiz sunuyor. Sonrasında 25 GB ve 100 GB alan seçenekleriyle ücretli olarak hizmet sunuyor. Maksimum dosya boyutu ise 10 GB olarak belirlenmiş.

Dropbox , en popüler Cloud uygulamalarının başında yer alıyor. 2 GB gibi göze az gelen bir alanı ücretsiz olarak sunuyor. Ancak kullanıcılar arası dosya aktarımı, kolay senkronizasyonu, hızlı alt yapısı ile hizmet veriyor. Özellikle belirlenmiş dosya aktarımlarında sunduğu kolaylık son derece müthiş.

SkyDrive , Microsoft tarafından sunulan bulut bilişim kanalıdır. Dolayısıyla kalitesi eleştirilmeyecek düzeyde yüksektir. 7 GB ücretsiz alanı kullanıcılarına vermektedir. Senkronize çalışması ve hata payının olmaması en büyük özellikleri arasında yer alıyor.

iCloud , Apple tarafından geliştirilen ve sadece Apple işletim sistemlerince çalışan bir Cloud uygulaması. 5 GB alanla iPhone, iPad ve Mac cihazlar arasında tüm dosya transferlerini yüksek hızda ve senkronize bir biçimde gerçekleştiriyor.

Yandex Disk , Rus arama motoru Yandex tarafından sunulan Cloud uygulamasıdır. 10 GB bir ücretsiz alan sunarak kullanıcıların gönlünü fethetmeyi başardı. Bununla beraber film, müzik, dosya aktarımının yanı sıra mail servisiyle entegre çalışması oldukça güzel.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ