Yazılarımız

Veri Akademi

ORACLE VERİTABANI

Oracle Veritabanı orijinal ismiyle Oracle Database olarak anılan bir veri yönetim platformudur. Büyük boyutlara ulaşan verileri işleyebildiğimiz, depolayabildiğimiz ve aynı zamanda çoklu erişime açabildiğimiz bir oluşumdur. Oracle RDBMS olarak lanse edilen Relational Database Management System açıklaması Türkçe karşılığına İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi olarak geçmiştir.

Başta büyük şirketler olmak üzere büyük ölçekli çalışmalar yapan kişiler ya da kurumlar da veritabanı kullanmak zorundadır. Bu noktada Oracle nedir sorusuyla karşı karşıya kalan kullanıcılar öncelikle veritabanının tanımını öğrenirler. Oracle, veritabanı denildiğinde akla ilk gelen alternatiftir. Oldukça esnek bir yapıya sahip olmasının yanı sıra uygulama geliştirme esnasında sunduğu ortak kullanılabilirlik Oracle veritabanını sektörün bir numarası yapmıştır.

Oracle Veritabanı Nedir?


Oracle Veritabanı

Oracle Veritabanı ile çok büyük dosya boyutlarını kontrol edebilirsiniz. Bunları depolayabildiğiniz gibi düzenleme, değiştirme, taşıma ve silme işlemlerini uygulayabilirsiniz. Uygulama geliştiren birçok kişi Oracle veritabanı ile bu işlemlerini daha esnek bir ortamda yapmaktadır. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise sektörün ihtiyaçlarını en iyi temin eden Oracle versiyonlarından birisi.

Oracle veritabanı oluşturma ve kullanma oldukça işlevsel sonuçlar doğurur. Yaptığınız işi tüm çalışanlarınızla paylaşma, tüm çalışanlarınızın veriler üzerinde düzenleme yapması, verilerin tüm çalışanların gözlemi altında depolanması gibi işlemleri tek düze bir sisteme indirgemektedir. Bu anlamda Oracle veritabanı kullanmak çalışmalarınızı çok daha kısa bir sürede istediğiniz randımanı alarak yapabilmenizi sağlar.

Oracle Veritabanı Özellikleri

Oracle veritabanı kurulumu yapmak isteyen insanların beklentileri genellikle bir programlama diline benzer olmasıdır. Hatta Visual Basic gibi görsel programlama dili olarak anılan örnekler Oracle Veritabanıyla çok fazla karşılaştırılır. Oysaki Oracle bir veritabanı olmakla birlikte programlama dili değildir. Sadece verilerinizi kontrol etmek amacıyla üretilmiş bir yönetim sistemidir.

Oracle Özellikleri ise şu şekildedir;

  • Oracle binlerce kullanıcıya aynı anda barındırdığı verileri sunabilir.
  • Oracle ile çalışmalarınızı kesintisiz olarak devam ettirebilirsiniz. Aylarca hiç kapanmadan size hizmet sunabilen bir yapıya sahiptir.
  • Verilerinizi depoladığınız Oracle veritabanının tüm alanlarını kontrol edebilirsiniz.
  • Eğer veritabanınıza sizin ve personeliniz dışında birinin erişmeye çalıştığını fark ederseniz bunu engellemek ya da tespit etmek mümkündür.
  • Gerek işletim sistemi gerekse veri erişim dili olarak tümüyle uyumlu ve senkronize çalışmaktadır. Ağ iletişim protokolleri açısından bile bir farklılık gözetmeksizin tüm platformlarda kullanılabilir.
  • İstemci sunucu mimarisi baz alındığında kullanıcıya sunduğu tüm avantajlardan faydalanır. Buda maksimum performans anlamına geliyor.
  • Veritabanı içindeki tüm veriyi kontrol edebilmeniz mümkün olduğundan daha az kod yazarak işlerinizi yapabilirsiniz.

Oracle Kurulumu


Oracle Veritabanı

Oracle kurulumu yapmaya başlamadan önce Oracle resmi sitesine girerek Downloads bölümüne tıklıyoruz. Burada farklı prodüksiyonlar olarak karşımıza veritabanı çeşitleri çıkıyor. Buradan exe dosyası olarak indirdiğimiz veritabanının kullanım koşullarını kabul edip onaylıyoruz. Oracle sistemine kayıt olarak indirdiğimiz veri tabanını kurmak için bu bilgilerle giriş yapıyoruz.

Giriş yaptıktan sonra Oracle veritabanı dosyasının inmeye başladığını fark edeceksiniz. Klasik bir uygulama yükler gibi bir yükleme penceresi açılacak. Burada Install diyerek ve next diyerek ilgili sayfaları geçiyoruz. Ardından tekrar kullanıcı sözleşmesi karşımıza geliyor. Burayı kabul edip ileri diyoruz. Böylece Oracle öğrenmek için ilk adımı atmış oluyoruz. Yükleme bittiğinde tarayıcı ara yüzünde çalışan bir veri tabanınız olacaktır. Yükleme esnasında girdiğiniz parolanızı kullanarak bağlanabilirsiniz.

Oracle Eğitimi

Oracle eğitimi ile büyük verileri depolama ve işleme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Günümüz teknolojik gelişmelerini göz önüne aldığımızda iş ilanlarının dahi çoğunda aranan niteliklerden birisi olmaya başladı. Dolayısıyla bu konuda bilgi sahibi olmak size her zaman yarar sağlayacaktır.

Oracle veritabanı eğitimi alabileceğiniz pek çok kaynak bulunuyor. Bunların başında elbette ki bireysel olarak gidebileceğiniz kurslar var. Özellikle büyük şehirlerde bu gibi kurslar fazlasıyla yararlı olacaktır. Ancak bu imkânınız yoksa yapacağınız eğitim çalışmaları oldukça kısıtlanabilir. Örneğin Oracle kitapçıkları ve eğitim kitaplarıyla bilgilerinizi arttırabilirsiniz. İnternet üzerinden çeşitli ders videoları ve makaleleri okuyarak Oracle öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Oracle Veritabanı Dersleri

Oracle veritabanı dersleri başladığı andan itibaren size temel bilgileri sunar. Burada veritabanı kurma, veritabanı oluşturma ve veritabanı yönetimi alanında uzmanlaşmak için çeşitli adımlardan geçersiniz. Çok yönlü bir eğitimle hem birebir ders alabilir hem internet üzerinden bilgiler edinebilirsiniz. Oracle öğrenmek istiyorum diyorsanız bunun uzun soluklu bir çalışmayla mümkün olabileceğinin altını çizmek gerekiyor.

Oracle Dersleri


Oracle Veritabanı

Özellikle internet üzerine çok farklı kaynaklar bulabilirsiniz. Ancak veritabanı öğrenmek için en iyi çalışmalardan birisi deneme yanılma yöntemidir. Oracle veritabanı kurulumu yaparak evinizde çeşitli denemeler yapabilirsiniz. Tarayıcınız aracılığıyla kullanacağınız Oracle veritabanı sayesinde Oracle dersleri kadar yararlı bir eğitim almış olursunuz.

Ancak Oracle dersleri almanız dahi sizi profesyonel anlamda bir veritabanı uzmanı yapmayacaktır. Eğer Database Administrator olabilmek için Oracle sertifikası almak istiyorsanız bunun için uygun eğitimi veren kurumlara başvurmanız gerekiyor. Bu sayede OCP ya da OCA sertifikalarına sahip olarak iş hayatınızda profesyonel veri tabanı uzmanı olarak çalışabilirsiniz.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ