Yazılarımız

Veri Akademi

CİSCO NEDİR?

Cisco nedir? Dünya üzerinde internete erişim sağlamak için bireysel veya kurumsal her firmanın ve şahsın kullandığı router, switch gibi ürünlerin büyük çoğunluğu Cisco tarafından üretilmiştir. Birileri ağ (network) dediği anda akıllara Cisco gelir.

Bireysel kullanıcıların Cisco ismini fazla duymamaları normaldir, genelde üreten firmaların marka isimleri bilinir.


Cisco Systems Nedir?

Amerika’daki San Jose, California Eyaletinde merkezi bulunan, dünyadaki bütün uluslara hitap eden bir network şirketidir. Cisco System ismini aslında San Francisco isminin son hecelerinden almıştır. Cisco system sertifikaları dünyanın her bir köşesinde geçerlidir ve birçok kişi bu sertifika sayesinde çok rahat iş bulabilmektedir.

Cisco sertifikalarının ilki CCNA olarak bilinir. CCNA başlangıç seviyesidir, yeterli bilgi birikime sahip olduktan sonra CCNP seviyesine geçiş yapılır. CCNP sertifikasını alan kişi bu alandaki profesyonelliğini kanıtlamıştır. CCNP sertifikasından sonra CCIE yer alır, sonundaki E harfi Expert, yani alanda uzman kişi olduğunuzu kanıtlamaktadır.

Cisco Ne İşe Yarar?

Dünya ile iletişime geçebilmek için internete bağlı olmanız gerekir. Bunun için de bir takım cihazlara gereksinim duyulur. Cisco, bu cihazları üreterek internete güvenli bir şekilde bağlanmanızı sağlar. Firewall (güvenlik duvarı) sistemi sayesinde internetten gelebilecek tehlikelere karşı savunmasız kalmazsınız. Tabi, olay sadece bunlar sınırlı değil, şirketiniz varsa ve lokal olarak ağ bağlantıları yapmak istiyorsanız, Cisco cihazları ve yazılımları ile bunları yapabilirsiniz.

Ağ bağlantıları ve konfigürasyonlarını denemeden uygulamak istemezseniz, Cisco Paket Tracer programı ile sanal bir ağ oluşturabilirsiniz. Cisco tarafından özel olarak yapılan bu Cisco network simülasyon programı, uygulamaya geçmeden önce her şeyin kusursuzca çalıştığını kontrol etmenize olanak tanır.

Cisco Router Nedir?

Cisco Router nedir? Cisco router, IP paketlerini bir ağdan diğerine taşımaya yarayan cihazlara verilen isimdir, Türkçe ismi ile “yönlendirici” olarak bilinmektedir.


Cisco Nedir?

Cisco Router ürünleri; ana kart, işlemci, ROM ve RAM’den oluşmaktadır. Cisco Router cihazlarının diğer ürünler ile iletişim kurabilmesi için ara yüzleri bulunur. Aux, Console portları sayesinde Cisco Router cihazlarının gerekli ayarlarını yapabilirsiniz.

Router konfigürasyonu için gerekli olan Rollover kablosuz genelde cihazla birlikte verilir. Aux portuna bağlanan bir modem sayesinde Cisco Router uzaktan da kontrol edilebilmektedir.

Cisco Router Ne İşe Yarar?

Router, lokal ağ (network) ile servis sağlayıcınız arasında bağlantı kurulmasına olanak tanır. İnternete erişim için Router model ile bağlantılı olmak zorundadır. Router cihazların üzerinde modeme bağlantı için Ethernet yuvaları yer almaktadır.

Küçük ve büyük ölçekli şirket kurdunuz ve farklı yerlerdeki bayileriniz arasında bağlantı kurmak istiyorsunuz. Cisco router sayesinde, farklı bölgelerde yer alan şirket bilgisayarlarının birbiri ile iletişim içinde olması sağlanır.

Cisco Switch Nedir?

Türkçe ismi ile ağ anahtarı, bilgisayarların ve network öğelerinin bağlantıda olmasını sağlayan donanımlar arasında yer alır. OSI katmanlarında switch data link kısmında yer almaktadır. Switch çalışma mantığı ise basittir, aslında Hub’a benzerler ama farklı olarak IP adreslerini kaydederler.

Switch’e gelen mesajlar direkt olarak hedef bilgisayara yollanır, bu sayede gereksiz trafik önlenmiş olur. Ağ kurarken maliyeti düşürdüğü gibi performansı da üst düzeye çıkarır.

Cisco EAP Güvenlik Metotları

İnternete bağlı olduğunuzda kişisel veya kurumsal bilgileriniz tehlikede olabilir. Bu yüzden, Cisco module çeşitleri ağ güvenliğini farklı yollar ile sağlamaktadır. Cisco eap, Cisco leap, Cisco peap, Cisco eap-fast module nedir, ne işe yararlar bu konuları hakkında bilgiyi sizlere aktaracağız.


Cisco Nedir?

Cisco Eap Nedir?

Eap, kablosuz ağ bağlantılarının güvenliğini sağlayan temel protokoldür. Cisco Eap modülleri içerisinde; Leap, Peap, Eap-Fast, Eap-Tls yer almaktadır. Bütün bu Cisco modüllerinin her biri Eap baz alır fakat çalışma şekilleri farklıdır.

Güvenlik için kimlik kontrollerini yaparken her modül farklı bir yöntem kullanır. Ağ güvenliğini sağlamak amacı ile fazladan güvenlik önlemleri kullanan modülleri de vardır.

Cisco Leap Nedir?

Cisco Leap protokolünde AP, sisteme giriş yapmak isteyen kullanıcıların kimlik kontrollerini RADIUS server üzerinden yapar. Kimliklerin kontrolleri yapılırken kullanıcı adı ve parolaya ihtiyaç vardır. Leap bunların dışında WEP de kullanır ve bilgilerin güvenliğini sağlar. Kablosuz ağa bağlanan her personel için RADIUS özel bir WPA anahtarı türetir ve böylece verilerin güvenliği de sağlanmış olur.

Cisco Peap Nedir?

Cisco Peap, kimlik kontrolleri için TLS oturumunu baz alır. Eap-TLS için dijital sertifikaya ihtiyaç vardır, Peap ise bu sertifikaya sadece kimlik kontrol sunucusunda ihtiyaç duyar. Kullanıcıların bu güvenlikten geçebilmeleri için MSCHAPv2 kullanılmaları gerekir.

Cisco Eap Fast Module Nedir?

Yönetimsel sorunları azalttığı için Eap Fast modülü esnektir. Diğer protokollerde sertifika ve sağlam şifre oluşturma gibi kurallar vardır ama Cisco Eap Fast Modülü için böyle bir şey söz konusu değildir. Eap Fast çalışma mantığı ise dağların arasından kazılan bir tünel ile karşıya geçmek olarak düşünülebilir. Yani, sunucu ve kullanıcı arasında özel bir tünel oluşturulur, tabi bunun için PAC isimli referansa gerek vardır. Güvenli tünelin bir kere oluşturulması yeterlidir, sonrasında sisteme giriş yapacak kişiler şifre ve kullanıcı isimleri ile güvenli şekilde sunucuya erişim sağlarlar.

Cisco Webex Nedir?

Cisco Webex nedir? En kısa tanımı ile video konferansı uygulamasıdır. Pek çok büyük şirket bu tür konferans uygulamalarına projede yer verdiler ama birçoğu Webex kadar başarılı olamadı. Cisco Webex, işyerlerinde, okullarda, özel toplantılarda sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Mobil sektörün gelişmesi ile birlikte video konferansı akıllı telefon ve tabletlere de uyumlu hale getirilmiştir.


Cisco Nedir?

Cisco Webex toplam 25 kişiye kadar görüntülü görüşme imkanı sağlar. Projenizi sunmanız gerekiyor ama şirkette değilsiniz, bu yüzden video konferansına ihtiyaç duyarsanız. Aynı şekilde, üniversitede teslim etmeniz gereken ödevlerinizi sunum olarak hazırladıktan sonra öğretmenlerle, öğrencilerle video konferansı yaparak ödev tesliminizi yapabilirsiniz.

Cisco Jabber Nedir?


Cisco Nedir?

Cisco Jabber, 2011 senesinde yapılmış bir uygulamadır. Cisco Jabber uygulaması; anlık mesajlaşma, sesli mesaj gönderme, görüntülü ve sesli konuşma ve masaüstü paylaşımlarına olanak tanımaktadır. Özellikler şirket çalışanları Cisco Jabber uygulaması sayesinde birbirleri ile kolayca iletişim sağlayabilirler. Uygulamanın en güzel yanı; akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi birçok ürünü desteklemektedir.

PAYLAŞ

 VERİ AKADEMİ